Hozzávalók:
1 kg nem túl vastag malacszegy, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb csokor bazsalikom, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 1-2 húsleveskocka vagy ételízesítő por
1. Malacszegyet konyhakészen lehet kapni, de előfordulhat, hogy marad benne 1-2 kisebb csont, amit el kell távolítani. Mindenesetre megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük, és bőrös oldalával lefelé vágódeszkára fektetjük.
2. Lapjában az egyharmadát levágjuk (elvékonyítjuk), ledaráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, a pépesre zúzott fokhagymával, a fölaprított bazsalikommal és petrezselyemmel fűszerezzük. A tojást beledolgozzuk, majd egyenletesen a malacszegyre kenjük. Ezután feltekerjük, és szorosan vászonkendőbe vagy tiszta konyharuhába kötjük.
3. Gyöngyözve forró, leveskockával ízesített vízben, a hús vastagságától függően jó 2 órán át pároljuk, majd tepsibe tesszük, vágódeszkát fektetünk rá, amire két, vízzel telt befőttesüveget állítunk. A húst így lepréselve hagyjuk kihűlni.
4. Vékonyan fölszeletelve, hidegen tálaljuk. Friss péksütemény meg sör illik hozzá.
Jó tanács
– Bazsalikom és petrezselyem helyett borssal és majoránnával fűszerezhetjük.
– Aki paleo életmódot folytat, házi készítésű ételízesítővel vagy csak sóval és zöldfűszerekkel ízesített vízben főzze.
6 főre
Elkészítési idő: 30 perc + a főzés és dermesztés
Egy adag: 590 kcal