Tatárbifsztek bekeverve


Hozzávalók:
60 dkg marhabélszín, esetleg hátszín, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál mustár, kb.2 dl olaj a pácoláshoz, 3-4 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 kiskanál jóféle pirospaprika,
1 mokkáskanál Worcester-mártás, 1 kiskanál ketchup, fél kiskanál só, 1 kicsi apróra vágott vöröshagyma, 5-6 evőkanál olaj a „szigetelés”-hez

1. A bélszínt először pácolni kell. Ehhez vékony, fehér hártyáját lefejtjük, majd a húst a fele borssal és a fele mustárral bedörzsöljük. Egy akkora tálba tesszük, amekkorába épp belefér, majd annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, és hűtőszekrényben érleljük 3-4 napon át.
2. Az étel készítésekor az érlelt húst ledaráljuk vagy – az eredeti recept szerint – késsel apróra vágjuk. Egy tálba rakjuk, a tojássárgájával, a puha vajjal, a maradék borssal és mustárral, a pirospaprikával, a Worcester-mártással, a ketchuppal, a sóval és a vöröshagymával alaposan összedolgozzuk.
3. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük, majd egy tálba tesszük, jól elsimítjuk. Ezután olajat töltünk rá, hogy ellepje, ez lesz a „szigetelés”, hogy a hús ne barnuljon meg. Letakarva, hűtőszekrényben 1-2 napig is eltarthatjuk így.
4. Tálaláskor az olajat leöntjük róla, és már asztalra is adhatjuk, de ne feledkezzünk meg a hozzáillő forró pirítósról sem.

Jó tanács
-Az igazi ínyencek a tatárbifszteket finomra vágott olívabogyóval, kapribogyóval, ecetes uborkával és brandyvel is ízesítik.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú vagy lisztérzékeny étrendet tart, kenyér helyet sült zöldségszeletekre kenje a tartárt.
– Aki tejérzékeny, vaj helyett még egy tojássárgájával, aki tojásérzékeny tojássárgája helyett egy kicsit több vajjal keverje be a húst.
– Aki paleo életmódot folytat, vaj helyett még egy tojássárgájával keverje be a húst, és paleo kenyér vagy sült zöldségszeletek kíséretében tálalja.
– Nem tanácsos tárolni, de ha marad belőle, töltsük tálba, a tetejét simítsuk el, és öntsünk rá olajat, ami szigeteli. Így hűtőszekrényben 1 napig eláll, fogyasztáskor csak az olajat kell leönteni róla.
– Készíthetjük olcsóbban, szép marhacombból (felsálból) is.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc + érlelés
Egy adag (kenyér nélkül): 530 kcal • fehérje: 32,0 gramm • zsír: 42,3 gramm • szénhidrát: 5,3 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 324 milligramm