Tatárbifsztek – készült az OnLive© főzőiskola 46. adásában

Tatárbifsztek
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott bélszín vagy hátszín
a pácoláshoz:
1-2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 3-4 evőkanál olaj
az ízesítéshez:
8 tojássárgája, 10 dkg vaj, só, pirospaprika, ketchup, mustár őrölt fekete bors, finomra vágott vöröshagyma, Worcester-mártás
a tálaláshoz:
pirítós

1. A bélszínt vagy hátszínt alaposan megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd deszkára fektetjük, és hártyáját éles késsel lefejtjük. A mustárt a borssal meg az olajjal összekeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük. Zsírpapírba csomagoljuk, és hűtőszekrényben 2-3 napig így érleljük, de akár le is fagyaszthatjuk.
2. Ezután földaraboljuk, és merülőmixerrel pépesítjük vagy a hagyományos módon ledaráljuk. Nyolc részre osztjuk, tányérokra halmozzuk. Nedves kézzel mindegyiket kissé ellapítjuk, közepükbe kis mélyedést nyomunk, és a nyers tojássárgáját úgy csúsztatjuk bele, nehogy szétfolyjon. Egy-egy szelet vajat meg a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyit körérakunk. A húst azután mindenki ízlése szerint maga keveri össze a fűszerekkel.
3. Forró pirítósra kenve fogyasztjuk. Jó tanács – A magukat igazi ínyenceknek tartók a tatárbifszteket finomra vágott olívabogyóval, kapribogyóval, ecetes uborkával és brandyvel is ízesítik.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú vagy lisztérzékeny étrendet tart, kenyér helyett sült zöldségszeletekre kenje a tartárt.
– Aki tejérzékeny, vaj helyett még egy tojássárgájával; aki tojásérzékeny, tojássárgája helyett egy kicsit több vajjal tálalja.
– Aki paleo életmódot folytat, vaj helyett még egy tojássárgájával tálalja, paleo kenyér vagy sült zöldségszeletek kíséretében.
– Nem tanácsos tárolni, de ha marad belőle, töltsük tálba, a tetejét simítsuk el, és öntsünk rá olajat, ami szigeteli. Így hűtőszekrényben 1 napig eláll, fogyasztáskor csak az olajat kell leönteni róla.
– Készíthetjük olcsóbban, szép marhacombból (felsálból) is.

8 főre
Elkészítési idő: 20 perc + a hús előzetes érlelése
Egy adag (pirítós nélkül): 531 kcal •26,4 g fehérje • 46,8 g zsír • 1,0 g szénhidrát • 0,0 g rost • 425 mg koleszterin

Italajánlatunk: világos sör
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.