Sajttorta – készítette Piri István mesterszakács

Sajttorta  -  készítette Piri István mesterszakács
Hozzávalók
20 szelet eidami vagy trappista sajt (kb. 30 dkg)
az almás sajtkrémhez:
25 dkg reszelt eidami vagy trappista sajt, 3 dl tej, 1 dl zsíros főzőtejszín, 4 tojás, 5 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 2 alma, 2 karika konzervananász (kb. 10 dkg)
a zseléhez:
1 dkg zselatinpor, 1 dl ananászlé
a paprikás sajtkrémhez:
1 doboz C-vitaminos paprikasajt vagy ugyanennyi Mackó sajt, amit egy kiskanál Piros Arany krémmel pirosra színezünk
a brokkolikrémhez:
25 dkg főtt brokkoli, 1 főtt tojás, 10 dkg vaj, só, reszelt szerecsendió, őrölt fehér bors, citromlé
a rétegezéshez:
5 dkg dióbél
a díszítéshez:
reszelt sajt, olajbogyó, petrezselyem

1. A sajtot az üzletben célszerű géppel 2-3 milliméter vastagra fölszeleteltetni – erre a háztartásokban általában nincs mód. Az almás sajtkrémhez a reszelt sajtot, a tejet, a tejszínt, a tojásokat meg a lisztet lábasba töltjük. Vízgőzre állítjuk – vagyis forrásban lévő vízzel félig telt nagyobb lábasra tesszük –, és kis lángon, habverővel folyamatosan keverve 25 percig főzzük. Ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd a vajjal habosra keverjük. Az almát – miután magházát kimetszettük – gyufaszálnyi metéltre, az ananászt apróra vágjuk, és mindkettőt a sajtkrémbe keverjük. A zselatint kb. 10 percre a hideg ananászlébe áztatjuk, majd kevergetve addig melegítjük, amíg áttetszővé nem válik.
2. A paprikás sajtkrémhez a C-vitaminos sajtot lereszeljük (ha Mackó sajtból készítjük, Piros Arannyal ízesítjük).
A brokkolikrémhez a főtt brokkolit meg a tojást turmixoljuk. A vajat habosra keverjük, az előzőkhöz adjuk, enyhén megsózzuk, egy-egy csipetnyi reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük, pár csepp citromlével ízesítjük.
3. A sajttortát vágódeszkán állítjuk össze, később ezen fogjuk szeletelni is. 5 szelet sajtot sorban egymás mellé fektetünk. Az almás sajtkrém felével megkenjük, erre ismét 5 szelet sajt kerül. A paprikás sajtot ráhalmozzuk, a durvára vágott dió felével meghintjük, a fele ananászzselével meglocsoljuk. Ezután a brokkolikrém, a sajtszeletek, majd a maradék almás sajtkrém következik. A megmaradt dióval meghintjük, az ananászzselét mind rálocsoljuk, és sajtszeletekkel befedjük. A tetejére egy másik vágódeszkát fektetünk, s ezzel kissé lenyomtatva a hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed.
4. Tálaláskor a képen látható módon cikkekre vágjuk. A szeletek tetejét reszelt sajttal, olajbogyóval, petrezselyemmel díszítjük.

Jó tanács
– A kockasajt félig fagyasztott állapotban könnyen reszelhető.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy szelet: 351 kcal • fehérje: 14,2 gramm • zsír: 29,5 gramm • szénhidrát: 7,0 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 160 milligramm