Lazactál – készítette Piri István mesterszakács

Lazactál  -  készítette Piri István mesterszakács
Hozzávalók:
30 dkg füstölt, szeletelt lazac, 12 szál főtt zöldspárga, 5 dkg fekete kaviár, 1-1 citrom és paradicsom, 1 fej saláta
a lazactatárhoz:
15 dkg füstölt lazac, 15 dkg nyers lazacfilé, 6 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 vöröshagyma, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 1 csapott evőkanál mustár, 2 evőkanál kapribogyó
a narancsos zellersalátához:
15 dkg fagyasztott zellerkocka (persze friss is lehet), só, 10 dkg kész majonéz, 1 narancs, 1 evőkanál citromlé, porcukor, őrölt fehér bors, néhány szál petrezselyem
a tőkehalmájkrémes tojáshoz:
8 dkg vaj, 1 csapott kiskanál finomliszt, 1 dl tej, 12 dkg tőkehalmájkrém, só, őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál citromlé, 3 főtt tojás, fél szál kígyóuborka

1. A lazactatárhoz a füstölt és a nyers lazacot finomra vágjuk. A puha vajat meg a tojások sárgáját beledolgozzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk, és a halpéphez adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével meg a mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, majd belekeverjük a kissé fölaprított kapribogyót is. Letakarva behűtjük.
2. A narancsos zellersalátához a zellert enyhén sós víz-
ben megfőzzük. Leszűrjük, s ha kihűlt, a majonézbe keverjük. A narancsot kifilézzük, és a gyümölcshúst a zellerhez hasonló kockákra vágjuk. Az előzőekhez adjuk, és citromlével, porcukorral, borssal, sóval a fölaprított petrezselymmel ízesítjük. Letakarva behűtjük.
3. A tőkehalmájkrémes tojáshoz először egy kevés sűrű besamelt készítünk, amihez fölolvasztunk 3 deka vajat, és a lisztet megfuttatjuk benne. A tejet ráöntve addig főzzük, amíg sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. Amíg hűl, a tőkehalmájat lecsöpögtetjük, villával összetörjük, majd a puha vajjal meg a besamellel krémesre keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlével ízesítjük.
4. A főtt tojásokat tisztítás után hosszában kettévágjuk, és az aljukból, hogy megállja-nak, egy vékony szeletet lehasítunk. A halmájkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd a tojások tetejére, pontosabban sárgájára halmozzuk. Kaviárral, citrommal díszítjük.
5. Következhet a tálalás. Egy ovális tál közepére megmosott és lecsöpögtetett salátaleveleket rakunk, e köré kerül a lazactatár, amihez a masszából vízbe mártott evőkanállal kis galuskákat formálunk. Paradicsommal és citrommal díszítjük. Tálaláskor forró pirítóst is kínálunk hozzá. A narancsos zellersalátát egy csíkban tálra halmozzuk, és a füstöltlazac-szeleteket egymást takarva ráfektetjük (maradjon belőle 6 szelet). A tetejét a maradék tőkehalmájkrémmel meg kaviárral díszítjük. A főtt spárgát kettesével egy-egy szelet félretett füstölt lazacba tekerjük, tálra rakjuk, salátával, citrommal, paradicsommal díszítjük.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc
Egy adag: 722 kcal

Italajánlat: száraz fehérbor, például Tokaju furmint