Göngyölt sertéscomb hévízi módra – készítette Piri István mesterszakács

Göngyölt sertéscomb hévízi módra  -  készítette Piri István mesterszakács
Hozzávalók
kb. 70 dkg sertésfelsál, só, őrölt fekete bors, 5 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál főzőtejszín, 1 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál őrölt kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 dkg marinált paprika, szódabikarbóna, 2 nagy kelkáposztalevél, 12 szem kelbimbó, 10-12 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)
a körethez:
1 kígyóuborka, 1 kis üveg őszi- vagy sárgabarackbefőtt, 2 dl natúr joghurt, 1 csokor kapor

1. A húst megmossuk és a nedvességet leitatjuk róla. A felsál tetején lévő vékony húsréteget, az úgynevezett deklit lefejtjük. Ezután a combot 2 nagy (egyenként kb. 18 dekás) szeletre vágjuk, amelyeket úgy verünk ki, hogy 3 milliméter vastagságú téglalapokat kapjunk. Megsózzuk (a fokhagymás só az igazán jó hozzá), megborsozzuk, és két nagy alufólia lapra fektetjük.
2. A többi húst a szalonnával együtt kis lyukú tárcsán ledaráljuk, majd a tojást, a tejszínt meg a búzadarát is hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk (aki szereti, Piros Arany krémet is tehet bele), a kakukkfűvel meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük, végül az apró kockákra vágott marinált paprikát is belekeverjük.
3. Enyhén szódabikarbónás vizet forralunk. A kelkáposztaleveleket 1-2 percre belerakjuk, majd lecsöpögtetjük, és ugyanabban a vízben a megtisztított kelbimbót is puhára főzzük. A hússzeletekre először káposztalevelet fektetünk, és szalonnával beborítjuk. (Sliced bacon helyett füstölt szalonna is megteszi, ha lapjában szépen felszeleteljük.) A fűszeres húsos masszát egyenletesen a szalonnára kenjük, és a jól lecsöpögtetett kelbimbót egy sorban a közepére rakjuk. A húst a képen látható módon mindkét oldalról a közepe felé feltekerjük, végül szorosan a fóliába csomagoljuk. Tepsiben vagy grillrácson előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük. Ezután hűlni hagyjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
4. A zöldség- és gyümölcsköretek készítése következik. Az előbbihez a kígyóuborka héját speciális késsel egymástól kisujjnyi távolságban lehántjuk, de az is jó, ha kiskéssel bevagdossuk. Ezután személyenként egy másfél centi vastag, ferde szeletet vágunk belőle. Ez lesz a zöldségköret „talpa”, amire az idénynek és készletünknek megfelelően bármilyen zöldség kerülhet: például főtt karfiolrózsa, csíkokra vágott sárgarépa, ecetes gyöngyhagyma, marinált paprika, amit főtt tojással vagy fürjtojással egészítünk ki. A lecsöpögtetett barackra bármilyen friss vagy befőtt gyümölcs kerülhet, például ananász, puha aszalt szilva, zölddió, alma, szőlő.
5. A leeső zöldséget földaraboljuk, a joghurttal összekeverjük, és fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezt a salátát üvegtálba töltjük, amit egy nagy, lapos tál egyik sarkába állítunk. A húst kicsomagoljuk, fölszeleteljük, és a köretekkel együtt ízlésesen elrendezzük a tálon.

Jó tanács
– A megmaradó gyümölcsökből salátát is keverhetünk, amit a hidegtál után desszertként szolgálhatunk fel.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú diétát tart, nagy adag salátával tálalja.

6-8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + dermesztés
Egy adag: 542 kcal