Fácán és fürj gyümölcsökkel – készítette Piri István mesterszakács

Fácán és fürj gyümölcsökkel  -  készítette Piri István mesterszakács
Hozzávalók:
1 konyhakész fácán, 6 konyhakész fürj, só, kakukkfű, majoránna, 30 dkg vegyes zöldség, fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 ág zellerzöld, 2 babérlevél, 3-4 szem borókabogyó, 3-4 evőkanál olaj
a Waldorf-salátához:
15 dkg zeller, 2 közepes alma, 10 dkg majonéz, só, őrölt bors, 1 kiskanál porcukor, fél citrom leve, 5 dkg dióbél
a tésztakosárhoz:
20 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, csipetnyi só, kb. 0,5 dl víz, sárgaborsó vagy bab a sütéshez
a májkrémhez:
fél fej vöröshagyma, 30 dkg sertésmáj, 10 dkg vaj, őrölt fekete bors, majoránna, 5 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, só, egy kupica Hubertus
a tálaláshoz:
friss vagy befőtt gyümölcsök, 6 karika konzervananász, 12 fürjtojás, fél csokor petrezselyem, kész Cumberland-mártás (receptjét lásd a mártások című kategóriánál)

1. A fácánt és a fürjeket megmossuk, leszárogatjuk, majd kívül-belül megsózzuk, kakukkfűvel és majoránnával bedörzsöljük. A zöldséget megtisztítjuk, vastagabb karikákra vágjuk, egy kis tepsibe szórjuk. A vadszárnyasokat rárakosgatjuk, a fölszeletelt hagymát, a fokhagymát, a megmosott zellerzöldet, a babérlevelet és a borókabogyót rászórjuk. Olajjal meglocsoljuk, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) megsütjük. A fürj 15 perc, a fácán 1 óra alatt készül el. Lecsöpögtetjük, tányérra emeljük, és megvárjuk, amíg kihűl. (Természetesen a megsült fürjeket előbb kiszedjük.)
2. Amíg a pecsenye sül, elkészítjük a Waldorf-salátát és a tésztakosárkákat. Az előbbihez a meghámozott zellert és a kicsumázott almát gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A majonézbe keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, porcukorral és szűrt citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, végül a durvára vágott diót is hozzáadjuk. A kosárkákhoz a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egysze-mélyes kis kosárkaformákat a tésztakorongokkal kibélelünk, majd sárgaborsót vagy babot szórunk mindegyikbe, nehogy sütés közben fölhólyagosodjanak. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 12 percig sütjük, ezután a sárgaborsót vagy a babot kiborítjuk belőlük, a kosarakat pedig lefordítva hűlni hagyjuk.
3. A májkrémhez a megtisztított, fölszeletelt hagymát és a májat a fele vajon megsütjük. Megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd a liszttel meghintve tovább pirítjuk. A tejet apránként ráöntjük, és addig keverjük, míg az edény falától el nem válik. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, szitán áttörjük vagy merülőmixerrel pépesítjük. Megsózzuk, a likőrrel ízesítjük, végül a maradék vajjal habosra keverjük. A sült fácán mellét a csontról lefejtjük, és helyére Waldorf-salátát halmozunk. A lebőrözött mellet – a kést kb. 45º-os szögben tartva – lapjában vékonyan fölszeleteljük, majd úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást, a salátára fektetjük.
A tetejét középen csillagcsöves habzsákba töltött májkrémmel feldíszítjük, és gyümölcsökkel körberakjuk.
4. A sült fürjeket kettéhasítjuk. Háromnak a combját levágjuk, a mellét pedig kicsontozzuk és fölszeleteljük.
Az ananászkarikák közepébe májkrémet nyomunk, és a fürjcombocskákat nekitámasztjuk, majd a fölszeletelt mellel körberakjuk. Gyümölcsökkel díszítjük.
5. Ha még elegánsabban akarjuk tálalni, a combokra egy-egy papírból hajtogatott „koronát” is húzunk. A fácánt egy nagy tál közepére tesszük, és a félbevágott sülttel, meg az ananászra tálalt fürjekkel körberakjuk. Hat tésztakosarat megtöltünk gyümölccsel, és ugyancsak a tálra állítjuk. Főtt fürjtojással meg petrezselyemmel díszítjük. Igazán hatásos, ha 1-2 fürt szőlővel vagy félbevágott és gyümölcsökkel töltött friss ananásszal tálaljuk. Külön Cumberland-mártást vagy valamilyen pikáns dzsemet ajánlunk hozzá.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc + hűtés
Egy adag: 758 kcal

Italajánlat: száraz vörösbor, például Villányi kékoportó