Csalafinta haltekercsek

Csalafinta haltekercsek
Hozzávalók
10 dkg vaj, 5 csapott evőkanál finomliszt, 2,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 kiskanál konyak, fél citrom leve, 2 tojás, 1 dl zsíros főzőtejszín, fél-fél húsos, piros és sárga színű paprika, fél csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál kimagozott fekete olajbogyó, fél doboz (25 dkg) fagyasztott parajpüré, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 3 dkg zselatinpor, 8 szelet szálkamentes tengerihal-filé (egyenként kb. 10 dkg)

1. Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a vajon a lisztet megfuttatjuk – megpirítani nem szabad –, majd a forrásban lévő tejjel fölengedjük. Kevergetve sűrű mártássá – besamellé – főzzük. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Amikor kihűlt, a konyakkal és egy kevés citromlével is ízesítjük, és a tojásokat meg a tejszínt beledolgozzuk. A következőket adjuk hozzá: a paprikákat, miután magházukat kimetszettük, nagyon apró kockákra vágjuk, majd a piros húsút tiszta konyharuhába kötve kicsavarjuk, nehogy a leve a tölteléket megfesse. A petrezselymet
fölaprítjuk, az iménti, kiöblített konyharuhában szintén kifacsarjuk, hogy ennek zöld színétől se kelljen tartanunk. Az olajbogyót is apróra vágjuk. Mindezeket a tojásos besamelbe keverjük. A parajpürét szobahőmérsékleten fölengedjük, és a már bevált konyharuhában ennek a levét is kinyomkodjuk.
2. 4 celofánlapot egymás mellé terítünk, egy kevés sóval, fehér borssal meg zselatinporral meghintjük, majd citromlevet csöpögtetünk rájuk. Mindegyikre 2 halfilét fektetünk úgy, hogy nagy, téglalap alakú szeletet adjon ki, vagyis az egyiknek az elvékonyodó feléhez a másik vastag része illeszkedjen. Ha nem illeszkednek pontosan, akkor a halhúst körbefaragjuk, és ami leesik, azt ledarálva a töltelékbe dolgozzuk. A tetejét megsózzuk, megborsozzuk, zselatinporral megszórjuk, citromot csepegtetünk rá, majd vizes kanállal a parajkrémet rákenjük. Erre egyenletes vastagságban a színes töltelék kerül, végül a halat feltekerjük úgy, ahogy a bejglit szokás.
3. Készíthetjük úgy is, hogy a hal két keskenyebbik oldalát egymással szemben befelé tekerjük fel, amíg a közepén össze nem ér – hasonlóan a pálmalevél nevű süteményhez. Persze ilyenkor a tölteléket is másképpen kell elhelyezni: a feléig alul, a feléig felül kenjük meg. Még különlegesebb formát kapunk, ha az egyik oldalát felülről a közepéig feltekerjük, a másik oldalát pedig fordítva felcsavarjuk, így a violinkulcshoz hasonlít. Végül, mielőtt „becsavarodnánk”, egy egyszerűbb töltés. Az előkészített hal felénk eső oldalára, hosszában kétharmadnyi szélességben parajpürét kenünk. Ennek közepére kerül henger alakban a színes töltelék, végül pontosan addig hajtjuk föl, ameddig a parajkrémmel megkentük.
4. Akárhogyan is csűrtük-csavartuk a halat, a celofánba csomagolva átkötjük, és vízzel félig telt tepsibe rakjuk. Alufóliával letakarva, előmelegített sütőben, köze-
pes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 30-35 percig pároljuk. Ezután tiszta tepsibe átszedjük, azt az edényt, amiben készült – miután főzőlevét leöntöttük – rátesszük, és erre egy 2 liter vízzel teli lábast állítunk, ezzel préseljük a tekercseket addig, amíg ki nem hűlnek. Így lesznek tömörek és szeletelhetők. Hidegen, melegen egyaránt finom. Utóbbi esetben alufóliával letakarva, tepsiben kell megmelegíteni.

Jó tanács
– Parajpüré helyett friss, leforrázott parajlevelet vagy algalapot is használhatunk. Utóbbi reformboltokban és különleges fűszereket árusító üzletekben kapható. A száraz lapokat nedves konyharuha közé téve kell megpuhítani.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra + préselés
Egy adag: 467 kcal