Zöldséggel tűzdelt comb parajfelfújttal

Zöldséggel tűzdelt comb parajfelfújttal
Hozzávalók:
3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 hossszúkás póréhagyma, 1 kg sertéscomb egyben (inkább hosszúkás, mint dundi darab), 1 evőkanál só, 4-5 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 4,5 dl víz, 1-1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 kiskanál ételízesítő por
a felfújthoz:
60 dkg paraj, só, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 4 tojás, 0,5 dl zsíros főzőtejszín, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
a forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

1. A zöldségeket megtisztítjuk, leöblítjük. Ugyancsak megmossuk a zöldséghámozót (ha ezzel dolgoztunk), hogy a kétféle répát kisujjnyi vastagságúra faraghassuk vele.
A pórét hasonlóan vékonyra meghámozzuk. A leeső zöldségforgácsot a mártáshoz eltesszük.
2. A húst megmossuk, leszárogatjuk, és rostjaival párhuzamosan, hosszában végig felszúrjuk, mégpedig annyi helyen, amennyi zöldséget faragtunk, ugyanis a következő lépés, hogy ezeket a nyílásokba toljuk.
3. Az így előkészített pecsenyét besózzuk, kiolajozott tepsibe tesszük, és a tetejét is meglocsoljuk olajjal. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 1 óra 10 percen át sütjük úgy, hogy az első félórában alufóliával lefedjük. Közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk, a pecsenyét párszor megforgatjuk. Fontos, hogy a sült elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizzük, mert ha túl vastag, akkor belül még nyers maradhat.
4. Ha kész, zsírját lábasba töltjük, majd a zöldségforgácsot pár percig pirítjuk benne. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk, majd a vizet ráöntjük. A paradicsompürével meg a paprikakrémmel ízesítjük, a leveskockát belemorzsoljuk. Néha megkeverve 6-7 percig főzzük, majd átszűrjük. Akkor jó, ha híg mártáshoz hasonló.
5. A pecsenyét rostjaira (és a zöldségekre) merőlegesen felszeleteljük, pecsenyelevével körülöntve tálaljuk. Parajfelfújt és burgonyapüré illik hozzá köretnek.
6. Előbbihez a parajt többször váltott hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát lecsipkedjük. Ezután a leveleket enyhén sós, szódabikarbónás, forrásban lévő vízbe dobjuk és 2-3 percig főzzük, attól számítva, hogy újra forrni kezd. Leszűrjük, kinyomkodjuk, majd a turmixgépbe tesszük a tojásokkal és a tejszínnel együtt. 1 csapott kiskanál sóval, a borssal meg a szerecsendióval pürésítjük.
7. Egy közepes tűzálló tálat vagy pudingformát kivajazunk, morzsával behintjük és a parajos masszát beleöntjük. Lábasba állítjuk, melyben annyi víz forrdogál, amennyi a forma feléig ér. Az edényt kis rést hagyva letakarjuk, a felfújtat kis lángon kb. 45 percig így gőzöljük. Amint kész, vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 757 kcal • 38,1 g fehérje • 58,5 g zsír • 19,5 g szénhidrát • 9,5 g rost • 320 mg koleszterin