Zöldséggel tűzdelt comb parajfelfújttal


Zöldséggel tűzdelt comb parajfelfújttal
Hozzávalók:
3-3 nem túl vastag sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 hosszúkás póréhagyma, 1 kg sertéscomb egyben (inkább hosszúkás, mint dundi darab, legjobb a felsál), 5 evőkanál olaj, 1 púpozott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 közepes vöröshagyma, 1 csapott kiskanál sűrített paradicsom
a felfújthoz:
60 dkg friss paraj, só, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 4 tojás, 0,5 dl zsíros főzőtejszín, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
a forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj

1. A zöldségeket megtisztítjuk, leöblítjük. Ugyancsak megmossuk a zöldséghámozót (ha ezzel dolgoztunk), hogy a kétféle répát egyenletesen ujjnyi vastagságúra faraghassuk vele. A pórét hasonlóan vékonyra meghámozzuk. A leeső zöldségforgácsot a mártáshoz eltesszük.
2. A húst megmossuk, leszárogatjuk, és rostjaival párhuzamosan, hosszában végig felszúrjuk, mégpedig annyi helyen, amennyi zöldséget faragtunk, ugyanis a következő lépés, hogy ezeket a nyílásokba toljuk.
3. Az így előkészített pecsenyét serpenyőben, 3 evőkanál megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. A vége felé a cikkezett vöröshagymát is mellédobjuk. Tepsibe átszedjük, 4 deci vizet öntünk rá, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 óra 10 percen át sütjük úgy, hogy az első félórában alufóliával lefedjük. Közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk, a pecsenyét párszor megforgatjuk. Fontos, hogy a sült elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizzük, mert ha túl vastag, akkor belül még nyers maradhat.
4. A parajt többször váltott hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát szükség szerint lecsipkedjük. Ezután a leveleket enyhén sós, szódabikarbónás, forrásban lévő vízbe dobjuk és 2-3 percig főzzük, attól számítva, hogy újra forrni kezd. Leszűrjük, kinyomkodjuk, majd turmixgépbe tesszük a tojásokkal és a tejszínnel együtt. Fél kiskanál sóval, a borssal meg a szerecsendióval pürésítjük. Egy közepes nagyságú tűzálló tálat vagy pudingformát kivajazunk, a parajos masszát beleöntjük. Lábasba tett szűrőrácsra állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, amennyi a szűrőrács aljáig ér. Az edényt kis rést hagyva letakarjuk, a felfújtat kis lángon kb. 45 percig így gőzöljük.
5. A zöldségforgácsot serpenyőben, 2 evőkanál olajon pár percig pirítjuk, majd a sűrített paradicsommal még 1 percig tovább sütjük. 5 deci vízzel fölöntjük, néha megkeverve kb. 15 percig főzzük, majd a felét, főleg a nagyobb darabokat kiszedjük belőle. A hús hagymás szaftját hozzáadjuk, merülőmixerrel pépesítjük, átszűrjük. Akkor jó, ha híg mártáshoz hasonló.
6. A pecsenyét, miután 10 percig pihentettük, rostjaira (és a zöldségekre) merőlegesen felszeleteljük. A parajpudingot deszkára borítjuk, fölszeleteljük, tányérra rakjuk, és melléfektetjük a hússzeleteket. Az ízes pecsenyelével körülöntjük.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 757 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.