Zabpelyhes húsgombócok


Hozzávalók:
2 marhahús- vagy tyúkhúsleveskocka, de lehet 1 csapott evőkanál ételízesítő por is, 10 dkg zabpehely, 40 dkg darált sertéshús, 1 tojás, kb. fél kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kisebb vöröshagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj

1. A leveskockát vagy az ételízesítőt 5 deci vízben fölforraljuk. A zabpelyhet beleszórjuk, a tűzről lehúzzuk, lefedjük, 1 órán át duzzadni és hűlni hagyjuk.
2. Ezután kifacsarjuk, a hússal és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd együtt, egy serpenyőben a megforrósított olajon 1-2 perc alatt kissé megfuttatjuk. A húsos masszához keverjük.
3. Nedves kézzel kb. 18 diónyi gombócot formálunk belőle, és a zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő, forró olajban 5-6 perc alatt megsütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, konyhai papírtörlőre szedve jól lecsöpögtetjük. Melegen burgonyapürével, hidegen valamilyen salátával kínáljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + a pehely áztatása
Egy adag átlag: 617 kcal • 25,4 g fehérje • 41,8 g zsír • 34,7 g szénhidrát • 4,3 g rost • 140 mg koleszterin