Tekercses hasaalja zöldborsos epermártással – készítette Halmos Mónika

Tekercses hasaalja zöldborsos epermártással  -  készítette Halmos Mónika
Hozzávalók:
80 dkg malachasaalja, kb. 1-1 kiskanál só és ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 5-6 evőkanál olaj
a mártáshoz:
1 kg eper (idényen kívül fagyasztott, illetve málna vagy gyümölcskeverék is lehet), 1 kiskanál étkezési keményítő, 7-8 evőkanál nem túl sós szójamártás, 2 csapott evőkanál zöld bors, 2-3 evőkanál kristálycukor, csipetnyi só és őrölt fekete bors

1. A hasaalját kiterítjük, majd húsos oldalát a só és az ételízesítő felével bedörzsöljük. Ezután szorosan fölgöngyöljük úgy, hogy zsíros oldala legyen kifelé.
2. Kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük (ezt könnyebb, ha a húst előtte jó fél órára a mélyhűtőbe tesszük). Az így kapott tekercseket fogvájóval lapjában egyenként rögzítjük, nehogy sütés közben szétessenek. A maradék sóval és ételízesítővel meg a borssal beszórjuk, félrerakjuk.
3. Az epret szobahőmérsékleten fölengedjük, kb. a felét kockákra vágjuk. A többit levével meg a keményítővel együtt turmixoljuk, majd kevergetve fölforraljuk. A szójamártással ízesítjük, és a zöld borsot tenyerünk közt kissé morzsolgatva hozzáadjuk. A cukorral ízesítjük, végül gondolatnyit megsózzuk, megborsozzuk.
4. Az olajat egy széles szájú serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a húst oldalanként kb. 5-5 perc alatt pirosasra sütjük benne.
5. Lecsöpögtetve tányérra rakjuk. A fölaprított epret az epres mártásba keverjük (nem előbb, hogy ne essen össze túlzottan), és a pecsenye köré öntjük. Azonnal tálaljuk. Külön köretet nem igényel.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 896 kcal