Stefánia vagdalt – készült az OnLive© főzőiskolában

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb) – de lehet pulyka felsőcombfilé vagy borjúhús is, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem (ez el is maradhat), 3 evőkanál olaj, 2-3 nagyobb gerezd pépesre zúzott fokhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél-egy mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 3 zsemle, 3 tojás
a „méricskés” változathoz:
1 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb) – de lehet pulyka felsőcombfilé vagy borjúhús is, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem (ez el is maradhat), 3 evőkanál olaj, 2-3 nagyobb gerezd pépesre zúzott fokhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél-egy mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 2 dl zsemlemorzsa, 2,5 dl főzőtejszín (részben vagy egészben lehet az olcsóbb tej vagy akár víz is), 2 tojás
a töltéshez:
8-10 főtt tojás
a formáláshoz:
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj

1. Ha az első változatot készítjük, akkor a húst tálba rakjuk. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, és serpenyőben, az olajon 5-6 perc alatt megfuttatjuk, az utolsó 2 percre hozzáadjuk a pépesre zúzott fokhagymát is. A húsra kanalazzuk, megsózzuk, a borssal, a pirospaprikával meg a morzsolt majoránnával fűszerezzük. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, alaposan kifacsarjuk, majd a fűszeres hússal és a tojásokkal összedolgozzuk.
2. Ha a „méricskés” változatot készítjük, akkor abba nem áztatott zsemle kerül. Helyette a morzsát a vízzel és a tejszínnel összekeverjük, majd a tojással meg a fűszeres húsos masszával összedolgozzuk.
3. A masszát elfelezzük, zsemlemorzsával behintett gyúrólapra tesszük és egyenként, nedves vagy a morzsába mártott kézzel kb. 25 centi hosszú, ujjnyi vastag téglalappá lapítjuk. Kezünk élével a közepüket kissé kimélyítjük, ide kerülnek egymás mellé a főtt tojások. A tojások mindkét oldalából célszerű egy kis szeletet levágni, így jobban egymáshoz simulnak. A húsos masszát mindkét oldalról a tojásokra hajtjuk, tapasztjuk, elsimítjuk, és a morzsában kissé meghempergetjük, nehogy sütés közben a rudak szétnyíljanak.
4. Egy kb. 25×20 centis tepsit kiolajozunk, a vagdaltakat belefektetjük. Tetejüket olajjal megkenjük, végül előmelegített
sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 pecig sütjük. Felszeletelve, hidegen, melegen egyaránt finom. Előbbi esetben salátával, utóbbiban burgonyapürével kínáljuk.

Jó tanács
– Darált pulykacombfiléből ugyanígy készíthetjük. A vagdalt masszáját csemege vagy csípős Piros Arannyal is ízesíthetjük.
– Zsemlemorzsa és tejszín helyett készíthetjük hagyományosan, azaz hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlével is. Ehhez a mennyiséghez 3-4 darab kell belőle.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 681 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.