Sertésvagdalt (fasírt)

Sertésvagdalt (fasírt)
Hozzávalók:
1 kg darált sertéhús, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, kicsit kevesebb, mint 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél evőkanál jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál majoránna
a hagyományos változathoz: 3 zsemle, 2 tojás
a „méricskés” változathoz: 2 dl zsemlemorzsa, 1,5 dl víz, 1 dl főzőtejszín esetleg tejföl, 2 tojás
a formáláshoz: 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj

1. A húst – miután a látható zsiradékot eltávolítottuk róla – megmossuk, szárazra töröljük és földaraboljuk. Finom lyukú tárcsán átdaráljuk. A megtisztított hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, és az olajon kb. 2 perc alatt megfuttatjuk. A húshoz adjuk, megsózzuk, a zúzott fokhagymával, a borssal, a pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük.
2. Ha hagyományos módon készítjük, akkor a zsemléket hideg vízbe áztatjuk, alaposan kifacsarjuk, majd a fűszeres hússal és a tojással összedolgozzuk.
3. Ha a másik változatot készítjük, akkor a morzsát a vízzel és a tejszínnel összekeverjük, majd a tojással meg a fűszeres húsos masszával összedolgozzuk.
4. Mindkét masszából többféle vagdaltat süthetünk. A hagyományos húspogácsához a masszából vizes kézzel közepes gombócokat formálunk, ujjnyi vastag, féltenyérnyi nagyságú pogácsává lapítjuk. Ezután mindegyiket zsemlemorzsában meghempergetjük, majd egy serpenyőben kb. kétujnyi forró olajban, lefödve, a közepesnél valamivel erősebb lángon, mindkét oldalán 4-5 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Burgonyapürével és savanyúsággal önálló ételként kínáljuk, de tálalhatjuk főzelékek feltéteként is.
5. Az egyben sült vagdalthoz a húsmasszát vízbe mártott kézzel hosszúkás cipó alakúra formáljuk. A fenti mennyiségből 2 vagy 3 ilyen rudat készíthetünk. Sütőpapírral bélelt vagy enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal megkenjük és előme-legített sütőben, közepes lánggal kb. 40 percig sütjük. Felszeletelve tálaljuk. Ha hidegen kínáljuk, franciasaláta és savanyúság illik hozzá.
6. Minigombócokat (kb. 48 darabot) is süthetünk belőle. Ehhez a masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. Ezeket a húsgombócokat kétféleképpen süthetjük. Az első, amikor egy lábasban vagy fritőzben közepesen forró olajban 5-6 percig sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A másik megoldás, ha a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 15 perc alatt megsütjük. Az előbbi módon készült húsgolyók szaftosabbak, de zsírosabbak, kalóriadúsabbak, mint a sütőben sültek.
7. Finom, ha úgy tálaljuk, hogy néhány csemegeuborkát 2-3 milliméter vastagon fölszeletelünk, és fogvájóval mindegyik húsgombócba szúrunk egyet-egyet.

Jó tanács
– Darált pulykafelsőcombfiléből ugyanígy készíthetjük.
– A hús felét beáztatott és kinyomkodott 15 deka szójagranulátummal is helyettesíthetjük.
– Letakarva hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag átlag: 588 kcal • 24,6 g fehérje • 45,2 g zsír • 20,4 g szénhidrát • 0,2 g rost • 182 mg koleszterin