Sertéssült

Sertéssült

Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb vagy -lapocka egyben (inkább laposabb, mint dundi darab), 1 csapott evőkanál só, 1 kiskanál köménymag, 5 evőkanál olaj (zsír is lehet), 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott kiskanál finomliszt

1. A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd a sóval meg a köménymaggal körös-körül bedörzsöljük, és tepsibe tesszük. A megforrósított olajjal leöntjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) többször megforgatva, kb. 1 órán át sütjük.
2. Ha a pecsenye dundi, akkor tovább, ha hosszúkás, laposabb, akkor rövidebb ideig kell sütni. Az azonban mindkét esetben fontos, hogy egy kevés vizet folyamatosan öntsünk alá, a húst pedig ezzel gyakorta locsoljuk is meg. A végére zsírjára sütjük.
3. Amikor kész, lecsöpögtetve húsvágódeszkára emeljük. Tepsiben maradó zsírjából pecsenyelevet főzünk: először is lábasba öntjük, majd a paradicsompürével meg a liszttel 1 percig pirítjuk. Kb. 2 deci vízzel fölöntjük. 2-3 percig forraljuk, ha kell utánaízesítjük.
4. Tálaláskor a sültet rostjaira merőlegesen fölszeleteljük (ehhez lehet, hogy többször is el kell forgatni!), végül a pecsenyelével leöntjük. Általában párolt káposztával és petrezselymes burgonyával kínáljuk, de tálalhatjuk főzelék feltéteként vagy velesült hagymás krumpliva is.

Jó tanács
– A pecsenyét kömény és bors nélkül is megsüthetjük; ha viszont önálló ételként tálaljuk (például burgonyapürével), akkor fokhagymagerezdekkel is megtűzdelhetjük, vagyis belenyomkodhatunk néhányat.
– Borjúlapockát vagy -combot ugyanígy süthetünk.
– Letakarva hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú, fitnesz, lisztmentes vagy paleo étrendet tart, köret nélkül egye.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra (ebből kb. 20 perc a munka)
Egy adag: 424 kcal • 26,2 g fehérje • 34,9 g zsír • 0,4 g szénhidrát • 0,0 g rost • 90 mg koleszterin