Pöszmétés gombóc (húsgombóc egresmártásban)

Pöszmétés gombóc  (húsgombóc egresmártásban)
Hozzávalók
a húsgombóchoz:
70 dkg darált sertéshús, 10 dkg (kb. 1 dl) rizs, 1 tojás, só
a mártáshoz:
40 dkg friss egres (idényen kívül fagyasztott), 1-2 evőkanál kristálycukor, fél csokor kapor, egy kis pohár (150 gramm) tejföl, 2 evőkanál finomliszt

1. A húst a megmosott, lecsöpögtetett rizzsel és a tojással, kb. 1 kiskanál sóval ízesítve összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 16 kis gombócot formálunk belőle. Egy lábasban kb. 1 liter vizet forralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük, majd belerakjuk a húsgombócokat. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefedjük, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
2. Közben az egrest megtisztítjuk, egy lábasba rakjuk, a cukrot és a finomra vágott kaprot rászórjuk. Amikor a húsgombóc kész, szűrőlapáttal kiemeljük. Főzőlevéből 6 decinyit a gyümölcsre szűrünk, és már tehetjük is a tűzre. Ha forr, kis lángra állítjuk, 5-6 percig főzzük, ezalatt az egres majdnem megpuhul.
3. A tejfölt a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük. Előszőr az egres főzőlevéből adunk hozzá egy keveset, így öntjük a többihez. Kevergetve pár percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, egy keveset még hozzáadunk a gombócok szűrt főzőlevéből. Ha kell, utánasózzuk, cukrozzuk. A húsgombócokat belerakjuk, és már tálalhatjuk is.

4 főre
Elkészítési idő. 1 óra
Egy adag: 712 kcal • fehérje: 32,9 gramm • zsír: 43,5 gramm • szénhidrát: 47,2 gramm • rost: 3,7 gramm • koleszterin: 185 milligramm