Pelyhektől dagadó


Hozzávalók:
egy kicsontozott, kb. 1 kg-os sertésdagadó, só, 1 közepes vöröshagyma, 6 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem, 2 zsemle, 2 tojás, 5 evőkanál zabpehely, árpapehely vagy rozspehely, 2 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál finomliszt és paradicsompüré, 1,5 dl víz, késhegynyi őrölt kömény

1. A dagadót lapjában középen felszúrjuk, közepét ujjal belenyúlva kimélyítjük. A húst kívül-belül besózzuk, félretesszük. 2. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olaj felén megfonnyasztjuk, majd a finomra vágott petrezselymet is hozáadjuk, a tűzről lehúzzuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojással, a zab-, árpa- vagy rozspehellyel, a hagymás petrezselyemmel és a tejföllel összedolgozzuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, majd a hús üregébe töltjük, a nyílást hústűvel rögzítjük.
3. A maradék olajjal megkenegetjük, tepsibe tesszük, alufóliával letakarjuk. Sütőben, közepes lánggal (180 ºC, légkeveréses sütőben 165 ºC) bő 1 óra alatt puhára pároljuk-sütjük. Közben néha megforgatjuk, és egy kevés vizet is öntünk alá, így könnyebben puhul. Az utolsó 15-20 percre a fóliát leemeljük róla, hogy szép pirosas színt kapjon.
4. Ha kész, vágódeszkára fektetjük, és 10 percnyi pihentetés után kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Közben visszamaradó levét lábasba szűrjük. A lisztet és a paradicsompürét hozzáadjuk, jól elkeverjük, a vízzel fölöntjük. Kevergetve 2 percig forraljuk, a köménnyel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk.
5. Tálaláskor a töltött dagadót ezzel a pecsenyelével körülöntjük. Burgonyapüré illik köretnek hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 882 kcal