Lecsós sertésborda

Lecsós sertésborda
Hozzávalók:
5 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os kicsontozott sertéskaraj, só, 3-4 evőkanál olaj (eredetileg zsír), 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 paradicsom, 5 húsos paprika (tévépaprika)

1. A karajt kissé kiverjük, gyöngéden megsózzuk, majd egy serpenyőben, a megforrósított olajon oldalanként 1 perc alatt pirosasra elősütjük. Lecsöpögtetve átrakjuk egy lábasba.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a hús sütésénél visszamaradó olajban megfonnyasztjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, majd miután félbevágva zöld csíráját eltávolítottuk, a köménymaggal együtt finomra vágjuk. A hagymához adjuk, átforgatjuk. A pirospaprikával meghintjük, éppen csak elkeverjük, és kb. 4 deci vízzel fölöntjük. A húsra öntjük, lefödjük, és kis lángon 40-45 perc alatt vajpuhára pároljuk. Közben a húsokat megforgatjuk, de a levét csak annyival pótoljuk, hogy a végére annyi maradjon, mint egy pörköltnek.
3. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk. Közben a paradicsomok szárát kimetsszük, és a szemeket meg is hámozhatjuk, mert nem szép a lecsóban kunkorodó paradicsomhéj. Ezután cikkekre vagy a kicsumázott paprikával együtt nagyobb kockákra vágjuk. Együtt a szalonnára dobjuk, enyhén megsózzuk, és 3-4 perc alatt rázogatva összeforgatjuk.
4. Végül a húshoz adjuk, pár percig együtt főzzük, s már tálalhatjuk is. Főtt sós burgonyát vagy tarhonyát kínálunk hozzá köretnek.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 542 kcal