Erdélyi töltött dagadó kora őszi burgonyasalátával

Erdélyi töltött dagadó kora őszi burgonyasalátával
Hozzávalók:
10 dkg árpagyöngy, só, egy sertésdagadó (kb. 1,4 kg), 20-20 dkg sertésmáj és füstölt tarja, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál őrölt csombor (borsikafű)
a salátához: 8 közepes burgonya, 3 húsosabb zöldpaprika, 1 csomó lila színű újhagyma, fél evőkanál só, 4 paradicsom, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál porcukor, 3 evőkanál 10%-os ételecet, 2 evőkanál olaj, fél csokor petrezselyem

1. A töltelékhez 5,5 deci vizet fölforralunk, a megmosott árpagyöngyöt beleszórjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, és kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk, majd lefödve hűlni hagyjuk.
2. A dagadó vastagabb részéből mindkét oldalon egy keveset levágunk (10-10 dekát), így lesz a hús egyenlő széles és így sül meg egyformán. A nyesedéket a májjal meg a füstölt hússal ledaráljuk, és a puha árpagyönggyel összekeverjük.
3. A dagadót egy keskeny, hosszú késsel középen, hosszában fölszúrjuk. A hús hosszúságától függően előfordulhat az is, hogy mindkét végénél be kell hasítani, de tölteni is könnyebb így. Az üreget ujjainkkal vagy fakanállal kissé kimélyítjük.
4. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a petrezselyemmel együtt fölaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. Az árpagyöngyös húsmasszához keverjük, a pirospaprikával, 1 mokkáskanál borssal meg a csomborral (borsikafűvel) fűszerezzük, fél evőkanál sóval ízesítjük.
5. A dagadóba töltjük, spárgával átkötjük, végeit hústűvel rögzítjük, megsózzuk, megborsozzuk és tepsibe fektetjük. Egy kevés vizet öntünk alá, alufóliát borítunk rá, majd sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Ekkor a fóliát levesszük róla, és a pecsenyét további kb. 25 percig sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk.
6. Amíg a hús készül, összeállítjuk a salátát. Ehhez a burgonyát héjában, sózott vízben megfőzzük, leszűrve hűlni hagyjuk. A paprikát kicsumázzuk, az újhagymát megtisztítjuk, majd mindkettőt vékonyan legyaluljuk, besózzuk, és 30 percen át állni hagyjuk. A paradicsomot, miután szárát kimetszettük, fölkarikázzuk. A borsot, a porcukrot, az ecetet meg az olajat 3 deci vízbe keverjük. A főtt burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, óvatosan a salátalébe keverjük, végül a hagymás paprikát meg a paradicsomot is beleforgatjuk.
7. Tálaláskor a töltött dagadót fölszeleteljük, köretnek pedig a burgonyasalátát kínáljuk hozzá.

6 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 1125 kcal