Erdélyi fatányéros

Erdélyi fatányéros

Hozzávalók:
4-4 szelet, egyenként 6-8 dkg-os sertéskaraj (csontos is lehet), borjúcomb és érlelt bélszín, só, őrölt fekete bors, 4 szelet kisujjnyi vastag füstölt szalonna, kb. 2 evőkanál finomliszt
a sütéshez:
4-5 evőkanál olaj (régebben zsír)
a tálaláshoz: 1 kisebb fej saláta
körtenek:
kb. 1 kg burgonyából sütött sültkrumpli, savanyúságok

1. A hússzeleteket kissé kiverjük, a karajt és a borjúcombot besózzuk, a bélszínt sózzuk, borsozzuk. A szalonnaszeleteket kb. 1 centinként a bőrükig bevágjuk.
2. A karajt és a borjúcombot a lisztben megforgatjuk – néhol a lisztbe előtte egy kevés pirospaprikát is kevernek. Az olajat egy széles serpenyőben kissé megforrósítjuk, a szalonnaszeleteket belerakjuk, és 2-3 percig sütjük, ezalatt a bevágásoknak köszönhetően összekunkorodik, így nyeri el úgynevezett kakastaréj formáját. Lecsöpögtetve félrerakjuk. Visszamaradó zsírjában a lisztbe forgatott hússzeletek, oldalanként 1,5-2 percig sütjük, lecsöpögtetve kiemeljük. A serpenyőt kitöröljük, megforrósítjuk, a bélszínszeleteket oldalanként kb. 1,5 perc alatt félangolosra sütjük benne.
3. Egy mélyebb fatányér peremét körben salátalevelekkel kibéleljük, a tál közepébe pedig frissen sült krumplit halmozzuk. A hússzeleteket ráfektetjük, végül az egészet a szalonnából sütött kakastaréjjal megkoronázzuk – a látvány kedvéért a kakastaréjok egyik végét apróra vágott petrezselyembe, míg a másik végét pirospaprikába is lehet forgatni. Kísérőképpen sok savanyúságot adunk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (köretek nélkül): 556 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.