Debreceni malaclapocka

Debreceni malaclapocka
Hozzávalók:
1-1,2 kg hosszúkás darab malaclapocka (lehet comb, dagadó vagy épp húsos hasaalja is), só, őrölt fekete bors, 3 zsemle, 2 tojás, 1-1 kiskanál szárított majoránna és fölaprított petrezselyem, 2-3 szál debreceni, 2-3 evőkanál olaj

1. A húst megmossuk, bőrös oldalával lefelé vágódeszkára fektetjük, majd kicsontozzuk. Aki még sose csinált ilyet, ne ijedjen meg, a csont mellett apró vágásokkal haladva nem olyan nehéz művelet. Ezután középről jobbra is, balra is lapjában bevágjuk majd kihajtjuk, hogy tölteni lehessen. Húsos részét sóval és borssal bedörzsöljük, vigyázva, nehogy a fűszerek a bőrére kerüljenek.
2. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojásokkal, a majoránnával és a petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen a húsra kenjük, hosszában a debreceniket belefektetjük. A lapockát eredeti formájára visz-szahajtjuk, vékony spárgával – ahogyan a sonkát is szokás – átkötözzük.
3. Enyhén megolajozott alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 óra 20 percig sütjük. A fóliából kibontva, változatlan lánggal további 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Fölszeletelve tálaljuk. Köretnek vajas burgonya és valamilyen friss saláta illik hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 35 perc
Egy adag (köret nélkül): 591 kcal

Italajánlatunk: száraz vörösbor például Szekszárdi kadarka ’99