Hozzávalók:
2,5 dl tej, 1 mokkáskanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 30 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál só, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
20 dkg főtt, füstölt sonka vagy angolszalonna, 10 dkg natúr tejszínes sajtkrém, 10 dkg juhtúró
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojás
1. A tejet meglangyosítjuk. Féldecit kimérünk belőle, a cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt és belekeverünk 1 evőkanálnyi lisztet is. Letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A többi lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, majd a felfuttatott élesztővel, a puha (szobahőmérsékletű) margarinnal és az apránként hozzáadott langyos tejjel lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 35 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a sonkát ledaráljuk (a végét zsemlével nyomjuk ki a darálóból, hogy semmi se maradjon benne), majd a sajtkrémmel és a villával összetört juhtúróval jól összekeverjük.
4. A kelt tésztát finoman átgyúrjuk, elfelezzük. Az egyiket 12 részre vágjuk és a kivajazott muffinformák mélyedéseibe rakjuk. A sonkás tölteléket rákanalazzuk. A tészta másik felét szintén 12 részre vágjuk, a töltelékre fektetjük, és a széleit egy kicsit lenyomkodjuk az alsó tésztához, nehogy sütés közben majd kinyíljon. Letakarva, langyos helyen újabb kb. 35 percen át kelesztjük.
5. Végül a muffinokat felvert tojással lekenjük,
és jó forróra előmelegített sütőben (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 5 percig sütjük, majd a sütés erősségét kb. 25 ºC-kal csökkentjük és a tésztát további 15-20 percig így sütjük.
10 darab
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy darab: 354 kcal