Vaníliakrémben sült szedertorta – készítette Ziegenhain Ferenc mestercukrász

Vaníliakrémben sült szedertorta  -  készítette Ziegenhain Ferenc mestercukrász
Hozzávalók
a tésztához:
16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 24 dkg finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája
a töltelékhez:
2,5 dl főzőtejszín, 5 tojássárgája, 12 dkg kristálycukor, 2 dkg vanília ízű krémpor (pudingpor), 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg szeder
a szederfényhez:
10 dkg szeder, 5 dkg cukor, fél citrom leve, 1 dl víz, 1 dkg zselatinpor
a torta oldalára:
3-4 evőkanál sűrű baracklekvár, 8 dkg pirított, durvára tört mogyoró

1. A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva legalább 1 órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezután egy alacsony peremű, 26 centi átmérőjű tortaformát a tésztával kibélelünk, villával megszurkáljuk, nehogy fölpúposodjon, és sütőben, közepes lánggal (180 °C), 6-7 perc alatt elősütjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. 3. A töltelékhez valókat a szeder kivételével simára keverjük, és közepes lángon továbbra is kevergetve 40-45 °C-ra melegítjük. A szedret egyenletesen a tésztára terítjük, és a tojásos-tejszínes masszát ráöntjük. A sütőbe visszatoljuk, majd változatlan lánggal kb. 40 percig sütjük. Jól kihűtjük.
4. A szederfényhez a gyümölcsöt turmixoljuk, átszűrjük, és a többi hozzávalóval addig melegítjük, míg a zselatin fölolvad benne. Kissé hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére locsoljuk. Dermedni hagyjuk, végül a torta oldalát a megforrósított lekvárral körbekenjük és a mogyoróval beszórjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Jó tanácsok
– Érdemes a töltelékhez a szebb gyümölcsöt kiválogatni, a kevésbé szépek a szederfénybe kerülhetnek.
– Hűtőszekrényben a torta 2 napig eláll, mert a szederfény nemcsak szép és finom, hanem jól is szigetel.
– Télen fagyasztott szederből is süthetjük, amit felengedés nélkül az elősütött tésztára szórunk.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc + dermesztés
Egy szelet: 412 kcal