Tejszínes kókusztorta – készítette Czermann János mestercukrász

Tejszínes kókusztorta  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a kókuszlaphoz:
10 tojásfehérje, 30 dkg kristálycukor, 30 dkg kókuszreszelék
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a kókuszkrémhez:
3 evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 6 dkg kókuszreszelék, 9 lap zselatin, 6 dl habtejszín
az oldalára:
4 evőkanál kókuszreszelék
a tetejére:
1 dl tejszínből vert kemény hab, 6-8 dkg étcsokoládé

1. A tésztához 5 tojásfehérjét kemény habbá verünk, a vége felé a cukor felét apránként hozzáadjuk, majd a kókuszreszelék felét is beleforgatjuk, vigyázva, nehogy összetörjük.
2. Egy sütőlapot vagy a gáztepsi hátoldalát enyhén bevajazzuk és meglisztezzük. A kókuszos massza felét ráhalmozzuk és kenegetve kb. 2 centi magas, 21 centi átmérőjű kerek lappá formáljuk.
3. Előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A sütőből kivéve a kókuszlapot a tepsiről széles pengéjű késsel azonnal leemeljük, máskülönben odaragad. Ezután a tésztát zsírpapírra fektetjük.
4. Ugyanígy sütjük meg a massza másik felét is, miközben a maradék tojásfehérjét, a cukrot és a kókuszreszeléket a következő két laphoz összekeverjük, majd ezeket is megsütjük.
5. A krémhez a lisztet a cukorral meg egy kevés tejjel simára dolgozzuk, azután a többi tejet is beleöntjük. Szüntelenül kevergetve fölforraljuk és 2-3 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a kókuszreszeléket is hozzáadjuk, majd hagyjuk kihűlni.
6. A zselatinlapokat egy lábasban hideg vízbe áztatjuk. Fontos, hogy a lapokat egyesével rakjuk a vízbe, mert így oldódnak majd a legjobban. Amikor a zselatin meglágyult, a vizet leöntjük róla, és mint egy ruhát, kissé ki is nyomkodjuk. Ezután tűzre tesszük és kis lángon kevergetve már magától is föloldódik.
7. A tejszínből kemény habot verünk, amiből először egy keveset az olvasztott zselatinnal meg a sűrű kókuszkrémmel összekeverünk, végül a többi tejszínhabot is beleforgatjuk. Egy 21 centi átmérőjű tortakarikát tányérra fektetünk és zsírpapírral körben kibéleljük úgy, hogy peremén magasabb legyen, mert a tortánk a formánál magasabb lesz.
8. Az aljára óvatosan – nehogy eltörjük – egy kókuszlapot fektetünk, amire szűk egyharmadnyi krémet simítunk. A rétegezést úgy folytatjuk, hogy a tetejére a negyedik kókuszlap kerüljön. A kész tortáról a karikát óvatosan leemeljük és a papírt is lehúzzuk.
9. Oldalát a maradék krémmel körbekenjük, és a kókuszreszelékkel megszórjuk. Hűtőszekrényben kb. 1 órán át dermesztjük, végül tejszínhabbal meg reszelt csokoládéval díszítve tálaljuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Jó tanács
– A kókuszlapokhoz a masszát azért kell két részletben készítenünk, mert a lapok egyesével sülnek, és a fölvert tészta állás közben összeesne.
– A tortát gyorsan töltsük meg, mert a zselatinos krém hamar köt, éppen ezért a tortakarikát zsírpapírral már előre is kibélelhetjük.

12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 653 kcal