Tamás-torta

Tamás-torta
Hozzávalók:
7 tojásból sütött kakaós piskótakorong (receptjét lásd külön), 2,5 dl főzőtejszín, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg fehércsokoládé, 15 dkg kristálycukor
a tetejére:
15 dkg fehércsokoládé, 5-10 dkg étcsokoládé

1. Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt lábasba töltjük, felforraljuk, majd a vajat (margarint) is fölolvasztjuk benne. A fehércsokoládét beletördeljük, a cukrot beleszórjuk, és kevergetve 2-3 percig főzzük, míg teljesen sima nem lesz. Vigyázzunk, mert könnyen odakap!
2. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd hűtőszekrényben dermesztjük 3-4 órán át. Ha nagyon sietünk, akkor kb. 1 órára a mélyhűtőbe is dughatjuk. Ezután elektromos habverővel jó habosra keverjük, majd 1 órányi dermesztés után ismét átkeverjük.
3. A piskótakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és a csokoládékrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermesztjük 1 órán át, azután a tetejére olvasztott fehér csokoládét simítunk.
4. Mielőtt megszilárdulna, az olvasztott étcsokoládéból köröket „rajzolunk” a tetejére (legkönnyebb simacsöves habzsákból), és késsel megcifrázzuk, sőt, kijelöljük a későbbi szeletek helyét is. A tortát csak így lehet ugyanis tálaláskor fölszeletelni, hiszen a már kemény csokoládé törne rajta; ráadásul ezzel a művelettel lesz a torta teteje szép mintázatú.

Megjegyzés
– Öcsém emlékére kreáltam ezt a tortát.

Jó tanács
– A csokoládé 40 ºC alatt fölolvad, ezért nem kell erős vízgőzre állítani; ez fontos, mert ha nagyon forr alatta a víz, a csokoládé megkeményedik ahelyett, hogy fölolvadna, s a továbbiakban nem lesz alkalmas a torta bevonására.

12 nagy szelet
Elkészítési idő: 1óra 20 perc + dermesztés
Egy szelet: 623 kcal