Szakácsmester grillázsos csokoládétortája

Szakácsmester grillázsos csokoládétortája
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg dióbél, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, 10 tojás
a krémhez:
4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 evőkanál tej, 1 csapott kiskanál instant kávé, 10 dkg étcsokoládé, 35 dkg vaj vagy sütőmargarin
a díszítéshez:
2 evőkanál készen kapható csokoládédara

1. Először grillázst készítünk a tésztához. A diót átválogatjuk, kissé összetördeljük, majd kevergetve, egy serpenyőben 3-4 percig pirítjuk. A cukrot szintén serpenyőbe szórjuk, 4-5 perc alatt világosbarnára karamellizáljuk, majd beleszórjuk a diót. Megolajozott alufóliára borítjuk, elsimítjuk, hűlni hagyjuk.
2. Ezután diódarálóban megőröljük, a liszttel ösz-szeforgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd egyesével belekeverjük a tojások sárgáját is. A lisztes grillázst is beleszórjuk apránként. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, 25-26 centi átmérőjű tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 30 percig sütjük úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk, például egy te-kercs alufóliával. Így a keletkező gőzben nem esik össze a tészta. Ha kész, rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tojásokat a cukorral lábasba tesszük, kissé felverjük. A tejet meg a kávét hozzáadjuk, a csokoládét beletördeljük. Kevergetve kb. 5 perc alatt sűrű, sima krémmé főzzük, hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, majd a csokoládés krémet apránként beledolgozzuk.
4. A tésztát lapjában 3 részre vágjuk, a csokoládékrémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle. Végül csokoládédarával megszórjuk.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 437 kcal • fehérje: 7,8 gramm • zsír: 31,9 gramm • szénhidrát: 29,1 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 208 milligramm