Sütőtöktorta


Hozzávalók
a töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök, 2 evőkanál tej, 2 dl (18-20 dkg) valódi barna cukor, 2 tojás, fél-fél mokkáskanál só, őrölt bors, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió és szegfűszeg, 0,3 dl whisky
a tésztához:
10 dkg háztartási keksz, 10 dkg dióbél, 3 tojásfehérje, 12 dkg valódi barna cukor
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin és zsemlemorzsa

1. A sütőtököt megmossuk, félbehasítjuk, magjait kikaparjuk. Ezután héjastól nagyobb kockákra vágjuk, és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire rakjuk. Sütőben, közepes lánggal 35-40 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
2. Közben a tésztához a kekszet meg a diót megdaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk, majd a kekszet és a diót hozzászórjuk.
3. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát vajjal vagy margarinnal kikenünk, morzsával behintjük, majd a kekszes masszával megtöltjük. Sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 15 percig sütjük.
4. Ezalatt a sütőtököt meghámozzuk és áttörjük. Az így kapott tökpürének kb. 5 decinek kell lennie, amihez a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket meg a whiskyt is hozzáadjuk.
5. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 45 percig sütjük. Ha megálljuk, hogy frissen ne kóstoljuk meg, jól járunk, mert a torta egy napi állás után sokkal finomabb.

Jó tanács
– Októbertől februárig kapható friss sütőtök, ilyenkor süthető ez a remek torta, illetve, ha ekkortájt fagyasztunk le sütőtökpürét, akkor egész évben süthetjük. Arról se feledkezzünk meg, hogy sütőtökpüré bébiételként készen is kapható, ez is jó hozzá.

12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 256 kcal