Sacher-torta – készítette Czermann János mestercukrász

Sacher-torta  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a tésztához:
12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 12 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg étcsokoládé, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál sütőpor
a töltelékhez:
35 dkg barackíz
a bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a porcukorral habosra keverjük, de közben egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A csokoládét vízgőzön fölolvasztjuk – inkább csak megpuhítjuk –, és a vajas masszába keverjük.
2. A tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A lisztet a fahéjjal meg a sütőporral összekeverjük. A tojáshabot egy-két mozdulattal a csokoládés masszába forgatjuk, majd a lisztet is apránként beleszitáljuk. Vigyázzunk, nehogy összetörjük!
3. Egy 23 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, és a papírt a szélére visszahajtjuk, nehogy a massza kifolyjon. Még jobb, ha olyan szétszedhető tortakarikát használunk, aminek van alja. A masszát egyenletesen belesimítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor jó.
4. A formában hagyjuk kihűlni, körbevágjuk, hogy a forma biztosan elengedje, majd tálra borítjuk, hogy szép sima alja kerüljön fölülre. A tésztát lapjában három részre vágjuk.
5. A barackízt habverővel simára keverjük, a tortát megtöltjük, de úgy gazdálkodjunk vele, hogy vékony rétegben az oldalára meg a tetejére is jusson. 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
6. Végül a tetejét meg az oldalát bevonjuk a felolvasztott étcsokoládéval, azután dermedni hagyjuk.

Jó tanács
– A tésztát süthetjük 3 kerek lapnak kikenve is.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 305 kcal