Narancstorta

Narancstorta
Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 25 dkg kristálycukor, 1 narancs, 4 evőkanál forró víz, 1 csomag sütőpor, 20 dkg finomliszt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a krémhez:
2 narancs, 2 csomag (80 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, 5 dl tej, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
az oldalára:
10 dkg kekszmorzsa
a tetejére:
2 dl habtejszín

1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A jól megmosott narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 deci) meg a vizet hozzáadjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet belekeverjük.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Egyenletesen egy kikent, belisztezett 23 centi átmérőjű tortaformába vagy szívformába töltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 35 percig sütjük.
3. A krémhez a jól megmosott narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 deci) lábasba töltjük. A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk.
4. A kihűlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk. A krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Végül a torta oldalához kekszmorzsát tapasztunk, tetejét pedig tejszínhabbal díszítjük.

Jó tanács
– Rétegezéskor a tortalapokat narancslével is meglocsolhatjuk.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 380 kcal • fehérje: 5,9 gramm • zsír: 16,6 gramm • szénhidrát: 51,2 gramm • rost: 1,6 gramm • koleszterin: 90 milligramm