Nagymama ringlótortája

Nagymama ringlótortája
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél mokkáskanál só, 2 evőkanál hideg víz
a mandulás krémhez:
12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 12,5 dkg kristálycukor, 2 tojás, 15 dkg darált mandula, 2 evőkanál finomliszt, fél citrom reszelt héja, 2-3 csepp mandulaaroma
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a forma kienéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
kb. 70 dkg ringló, 3 csapott evőkanál kristálycukor, 3-4 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, közben kissé megsózzuk. A vízzel összegyúrjuk, és letakarva, hűtőszekrényben 30-40 percen át pihentetjük.
2. Ez elegendő idő arra, hogy a mandulás krémet elkészítsük. Ehhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a cukorral krémesre keverjük. Akkor jó, ha az utóbbi teljesen elolvadt benne. Ezután a tojásokkal egyenként tovább keverjük. A mandulát, a lisztet meg a citromhéjat is hozzáadjuk, és az aromával ízesítjük, színezzük.
3. A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy kikent, 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A mandulás krémet a közepére simítjuk. A gyümölcsöt megmossuk, hosszában kettéhasítjuk, magját kiemeljük. Utána eredeti formájára összeillesztjük, és szorosan egymás mellé a mandulás masszára rakosgatjuk. A cukorral megszórjuk, az olvasztott vajjal vagy margarinnal meglocsoljuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb.45 percig sütjük. Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt tálalhatjuk. Ha hidegen kínáljuk, tejszínhabbal is díszíthetjük.

12 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Egy szelet: 403 kcal