Mézes, gyümölcsös szezámtorta – készítette Czermann János mestercukrász

Mézes, gyümölcsös szezámtorta  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 20 dkg méz, 7 tojássárgája, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1,5 dl tej
a tepsi kikenéséhez:
olaj
a krémhez:
25 dkg kristálycukor, 5 dl tej, 1 csomag (40 gramm) vaníliaízű pudingpor (főzni való), 10 dkg szezámmag, 20 dkg vaj
a megkenéshez:
10 dkg sárgabaracklekvár
a zselés gyümölcshöz:
10-10 dkg aszalt füge és datolya, 5 dkg mazsola, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 2 dl víz, 1 evőkanál méz
a díszítéshez:
néhány szem aszalt füge és aszalt datolya

1. A tésztához a lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben 2-3 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük. Sütéskor 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket 23 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk.
2. Kiolajozott tepsire vagy sütőlapra rakjuk, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 12 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, azután a lapokat középen, egy tésztakorong kivételével – ami a torta alja lesz – egy 8 centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszúrjuk. A leeső kis lapokat máris kioszthatjuk a család legfalánkabb tagjai között.
3. A krémhez 5 deka cukorból, 4 deci tejből meg a pudingporból az előírás szerint sűrű krémet főzünk. A maradék cukrot kis lángon, kevergetve karamellizáljuk, a félretett 1 deci tejet ráöntjük, épp csak fölforraljuk, majd az imént készült vaníliakrémet is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg kihűl.
4. A szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon, kevergetve aranysárgára pirítjuk, hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, és a karamellás krémet meg a szezámmagot hozzáadjuk.
5. A sárgabarackízt fölforraljuk, ecsettel a tortalapokra kenjük, amiket a krémmel rétegezve egymásra rakunk úgy, hogy az a lap legyen alul, amelyiknek a közepe nincs kiszúrva. Hűtőbe téve dermesztjük. Fontos, hogy a krémből jó négykanálnyit eltegyünk a díszítéshez, és az is, hogy a kiszúrt részre (középre) ne kerüljön krém, mert zsíros, a zselé nem köt meg rajta.
6. Az aszalt gyümölcsöket fölfőzzük, utána leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt 2-3 darabra vágjuk. A zselatint 2 deci hideg vízbe szórjuk, rövid ideig duzzadni hagyjuk, utána kevergetve addig melegítjük, amíg fel nem oldódik. A mézzel édesítjük, és 3-4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A gyümölcsöket belekeverjük, és a torta üregébe töltjük. Dermedni hagyjuk, majd a félretett krémmel a torta oldalát vékonyan körbekenjük, és villával „kicifrázzuk”.
7. A többi krémet csillagcsöves habzsákból körben a torta tetejére nyomjuk, a közepét pedig fölfőzött, vékonyan fölszeletelt fügével meg datolyával megrakjuk. A félretett zselés levet meglangyosítjuk, és a torta tetejére locsoljuk. Hűtőszekrényben 1 napig állni hagyjuk, hogy a mézes tészta a krémtől megpuhuljon. Forró vízbe mártott, recés késsel szeleteljük föl.

16 szelet
Elkészítési idő: 3 óra + pihentetés
Egy szelet: 678 kcal