Hozzávalók
a tésztához:
8 tojásfehérje, 25-25 dkg porcukor és őrölt mandula
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a krémhez:
8 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl erős feketekávé, 20-20 dkg vaj vagy sütőmargarin és porcukor
a díszítéshez:
5-6 dkg vékony lapocskákra vágott mandula
1. A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként a porcukrot, majd a mandulát is hozzáadjuk. Kivajazott tepsibe, kör alakban két, egyenként 24 centi átmérőjű lapot kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) 18-20 percig sütjük.
2. A krémhez a tojássárgáját a vaníliás cukorral meg a kávéval kevergetve krémesre főzzük. Amint forr, a tűzről lehúzzuk, csak így marad szép selymes. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra, azután a kihűlt kávés krémet kanalanként beledolgozzuk.
3. Az egyik tortalapot óvatosan – mert könnyen törik – tányérra tesszük. A krém felét rákenjük, a másik tortalapot ráillesztjük. A maradék krémmel nemcsak a tetejét kenjük meg, hanem az oldalát is. Vékony lapocskákra vágott, esetleg meg is pirított mandulával díszítjük. Rövid időn át hűtőszekrényben dermesztjük, hogy szeletelni lehessen.
16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 367 kcal