Különleges kávétorta – készítette Czermann János mestercukrász

Különleges kávétorta  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a piskótatésztához:
3 tojás, 6 dkg kristálycukor, 6 dkg finomliszt
a diós lapokhoz:
8 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj, finomliszt
a kávékrémhez:
4 dl erős feketekávé, 15 dkg kristálycukor, 8 tojássárgája, 3 evőkanál finomliszt, 30 dkg vaj

1. A piskótához a tojássárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is beleszitáljuk. Ezután sima csöves habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire csigavonalban két, egyenként 23 centi átmérőjű lapot nyomunk belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 18 perc alatt megsütjük.
2. Ezalatt a diós lapokhoz a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A diót a liszttel elkeverjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk. Utána 3 részre osztjuk, és egyenként kikent, lisztezett sütőlapra akkora kerek lappá kenjük, mint a piskótatésztát. Ugyanúgy sütjük meg.
3. A kávékrémhez a kávét a cukorral fölforraljuk. A tojássárgáját a liszttel simára keverjük, a kávét kevergetve apránként beleöntjük, majd sűrűre főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, és a kihűlt kávékrémet apránként hozzáadjuk. 5 részre osztjuk.
4. A szebbik csigavonalas piskótát tálaláshoz eltesszük, a másikat tányérra tesszük. Egyötödnyi kávékrémmel megkenjük. Az egyik diós piskótát ráillesztjük, egyötödnyi krémmel megkenjük. Diós piskóta, krém, diós piskóta, majd ismét krém következik. A szebbik csigavonalas piskótát ráillesztjük. A maradék kévákrém felével a torta oldalát vékonyan körbekenjük, a többit pedig csillagcsöves habzsákba töltjük, ezzel díszítjük a torta tetejét.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 15 perc
Egy szelet: 444 kcal • fehérje: 7,2 gramm • zsír: 30,6 gramm • szénhidrát: 34,4 gramm • rost: 1,0 gramm • koleszterin: 181 milligramm