Kókuszkrémtorta

Kókuszkrémtorta
Hozzávalók
a mézes laphoz:
1-1 evőkanál keserű kakaópor és méz, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg finomliszt
a piskótához:
4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 4 evőkanál hideg víz, 5 dkg porcukor, 20 dkg finomliszt, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál keserű kakaópor
a krémhez:
5 dl tej, 5 evőkanál finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kókuszreszelék
a tetejére:
10-15 dkg tejcsokoládés tortabevonó

1. A mézeslaphoz valókat a liszt kivételével tűzálló tálba töltjük és vízgőzön, kevergetve 5 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a lisztet belekeverjük.
2. A masszából nedves késsel sütőpapírral bélelt tepsire 2 kerek, egyenként 21 centi átmérőjű lapot kenünk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 18 percig sütjük. Ha kész és kihűlt, akkor a 21 centis tortakarikát ráillesztjük, majd a tésztát ezzel kiszúrjuk, hogy szép kerek legyen.
3. A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük – ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc –, majd kanalanként a vízzel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, a fele liszttel – amiben előtte a szódabikarbónát elkevertük – összedolgozzuk.
4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, felét az előzőekbe forgatjuk. Ezután kerül bele óvatos mozdulatokkal a többi liszt, majd a tojáshab is.
5. Egy nagy tepsit (35 x 25 centiset) sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Ugyanúgy sütjük, mint a mézeslapot.
6. A krémhez a tejet a liszttel összedolgozzuk, kevergetve sűrűre főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt tejes krémet kanalanként hozzáadjuk, a vaníliás cukorral meg a kókuszreszelékkel ízesítjük.
7. A piskótát hosszában 5 egyenlő csíkra vágjuk, ezeket lapjában, egyenként elfelezzük. Így 10, egyenként 35×5 centis csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, az egyik – egy kevés krémmel megkent – mézes karika közepére állítjuk.
8. A következő tésztacsíkot is megkenjük a krémmel, és a már tortalapon lévő köré tekerjük. Így járunk el csigavonalban a többi piskótával is. Akkor jó, ha a mézeslapot körben befedi, a krém egyharmada pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézeslap, majd a torta oldalát a maradékkal körbekenjük.
9. Rövid időre behűtjük, tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval megkenjük. Körben egy kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük, ezalatt a mézeslap megpuhul.

12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + hűtés
Egy szelet: 526 kcal