Klasszikus csokoládétorta

Klasszikus csokoládétorta
Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál finomliszt, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 3 dkg olvasztott vaj
a csokoládékrémhez:
2 dl zsíros főzőejszín vagy habtejszín, 20 dkg kristálycukor, 4 evőkanál keserű kakaópor, 20 dkg vaj
a bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé

1. A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. Az olvasztott vajat belecsurgatjuk. Egy 23 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. A forma oldalát is bevonjuk a papírral, majd megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sü-tőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd lapjában 3 részre vágjuk.
2. A krémhez a tejszínt a cukorral kevergetve fölforraljuk, és belekeverjük a kakaót. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, és a kihűlt kakaós tejszínt apránként hozzáadjuk.
3. A csokoládékrém nagy részét a tortalapok közé töltjük, a maradékot a torta oldalára és tetejére kenjük, illetve egy keveset félreteszünk a végső díszítéshez. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém kissé megszilárduljon, azután a tetejét és az oldalát is bevonjuk a közben felolvasztott csokoládéval. Amikor ez a bevonat is megdermedt, a tetejét a félretett krémmel csillagcsöves habzsákból feldíszítjük.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + dermesztés
Egy szelet: 360 kcal • fehérje: 5,3 gramm • zsír: 22,5 gramm • szénhidrát: 33,9 gramm • rost: 3,3 gramm • koleszterin: 114 milligramm