Hozzávalók
a tésztához: 6 tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg étcsokoládé, 1 kiskanál őrölt feketekávé, 7-7 dkg finomliszt és őrölt dió, fél csomag sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a kávékrémhez:
5 tojássárgája, 2 dl erős feketekávé, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor
a díszítéshez:
tejszínhab
1. A tésztához a tojássárgáját a porcukorral 3-4 perc alatt jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. A kávét a liszttel, a dióval és a sütőporral összeforgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a csokoládés-tojásos masszához adjuk, a lisztes keverék harmadát beleszitáljuk. Óvatos mozdulatokkal átforgatjuk. A maradék masszát ugyanígy, apránként adjuk hozzá.
2. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, belisztezünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepesen forró lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük. Enyhén meglisztezett sütőpapírra borítva hűlni hagyjuk.
3. A krémhez a tojássárgáját és a kávét lábasba töltjük, vízgőzre téve sűrűre főzzük. Akkor jó, ha olyan, mint a felvert hab. A puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt kávéhabot.
4. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, a kávékrémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, végül a tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Jó tanács
– A tortakorong egyenlő lapokra vágása gyakorlatot igénylő feladat, amit kikerülhetünk, ha a tésztamasszát 3 részre osztjuk, egyenként kerek lappá kikenjük, és így, külön-külön sütjük meg.
16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 365 kcal