Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor
a csokoládékrémhez:
6 dl tej, 2 csomag (80 gramm) főzni való csokoládéízű pudingpor, 15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál cukrozott instant kakaópor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltéshez:
1 kisebb fonott kalács (kb. 30 dkg), 25-30 dkg sárgabaracklekvár
a díszítéshez:
1 csomag habfixálópor, 2 dl habtejszín, reszelt csokoládé
1. A tésztához a tojássárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot is beleszórjuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben apránként beleszitáljuk a lisztet is. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 percig sütjük.
2. A krémhez 5 deci tejet fölforralunk. A maradék 1 decit a pudingporral, a cukorral és a kakaóporral simára keverjük. A forró tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat vagy margarint is hozzáadjuk. Jó 1 óra múlva, amikor teljesen kihűlt, habosra keverjük.
3. A kalácsot kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. A tésztát lapjában kettévágjuk, az egyiket tálra tesszük. A krém egynegyedét egyenletesen rákenjük. Erre kalácsszeleteket és eltört darabokat rakunk úgy, hogy kiadja a kör formát. Először a lekvár felét, majd újabb egynegyednyi krémet kenünk rá. Ismét kalács, lekvár, majd krém következik. A másik tésztakoronggal beborítjuk, végül a maradék krémmel a tetejét és az oldalát körbekenjük. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen.
4. Tálaláskor habfixálóval “erősített” tejszínhabot nyomunk a tetejére, amire egy kevés csokoládát reszelünk.
12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy darab: 544 kcal