Gyümölcstorta

Gyümölcstorta

Hozzávalók
az I. tésztához:
4 tojás, 18 dkg kristálycukor, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél csomag sütőpor, 14 dkg finomliszt
a II. tésztához:
3 tojás, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl víz, fél citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál sütőpor, 12 dkg finom- vagy rétesliszt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltéshez:
1 csomag (4 dkg) vanília- vagy eperízű főzni való pudingpor, 4-5 evőkanál kristálycukor, 5 dl tej, fagyasztott vagy friss gyümölcsök
a zseléhez:
1 csomag színtelen vagy piros tortazselépor
a díszítéshez:
tejszínhab

1. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Az olvasztott vajat vagy margarint belecsorgatjuk, a sütőporral összekevert lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. Egyenletesen egy kikent, belisztezett, gyümölcstortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 25-30 percig sütjük. Ha a második tésztát választjuk, akkor azt is ugyanígy kell elkészíteni.
3. A pudingporból a cukorral és a tejjel az előírás szerint pudingot főzünk. Még melegen a tortalapra simítjuk. Ha eperízű pudinggal készítettük, akkor piros gyümölcsökkel, ha vaníliásat főztünk, akkor kivi-, banán- és narancsszeletekkel kirakjuk.
4. Dermedni hagyjuk, végül az előírás szerint elkészített zselével – a vaníliásat a színtelennel, az epreset a pirossal – bevonjuk. Ha megkocsonyásodott, tejszínhabbal díszítjük.

8-8 nagy szelet
Elkészítési idő: fajtánként 1 óra + dermesztés
Egy szelet I. változat: 383 kcal
Egy szelet II. változat: 278 kcal