Grillázstorta

Grillázstorta
Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 1 evőkanál víz
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
20 dkg vékony barna héjától is megtisztított mogyoró, 35 dkg kristálycukor, 17 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 tojás

1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot is beleszórjuk.
2. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd több részletben a cukros tojássárgájába szitáljuk, közben ugyancsak részletekben a tojáshabot is beleforgatjuk. Elfelezzük, az egyiket a kakaóval barnára színezzük, és a vizet is hozzáadjuk, hogy ne legyen száraz.
3. Két, 23 centi átmérőjű tortaformát kikenünk, belisztezünk, a tésztákkal külön-külön megtöltjük. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 25 perc alatt megsütjük.
4. A töltelékhez a mogyorót egy serpenyőben kissé megpirítjuk. 20 deka cukrot világosbarnára karamellizálunk, a mogyorót belekeverjük, majd az egészet 2 deka vajjal (margarinnal) kikent tepsibe nyomkodjuk. Ha kihűlt, megőröljük, mint a diót.
5. A tojásokat a maradék cukorral egy kis lábasba rakjuk, vízgőzre állítjuk, és kevergetve kb. 30 perc alatt krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk. A maradék 15 deka puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) habosra keverjük, és a tojásos krémet meg az őrölt grillázst hozzáadjuk.
6. A „kétszínű” piskótát ezzel a krémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + dermesztés
Egy szelet: 496 kcal