Burgonyafánk

Burgonyafánk
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
(2 dkg élesztő vagy 1 kiskanál sütőpor)

8-10 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
2 tojás
2-3 dkg vaj
késhegynyi reszelt szerecsendió
a sütéshez: bő olaj

1. A jól megmosott burgonyát héjában enyhén sózott vízben megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, áttörjük és megvárjuk, hogy kihűljön.
2. Ezután nem kötelező, de morzsolhatunk rá élesztőt illetve adhatunk hozzá sütőport is, hogy a kisült fánk szerkezete lazább legyen. A liszttel, a tojásokkal meg a puha vajjal összedolgozzuk, kissé megsózzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Azonnal süthetjük, illetve ha tettünk bele élesztőt, letakarva pihentessük kb. fél órán át.
3. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben kb. ujjnyi olajat forrósítunk. Egy evőkanalat belemártunk, majd ezzel a burgonyás masszából csinos galuskákat szaggatunk. Akkor lesz igazán szép, ha a szabad tenyerünket kissé beolajozzuk és agaluskákat ezen hengergetjük formásra.
4. A forró olajban kb. 4 percig sütjük, közben mindegyiket többször megforgatjuk, hogy körös-körül aranybarna legyen. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Általában mártásos húsok köreteként kínáljuk, de fűszeres tejföllel tálalva önálló fogás is lehet.

Jó tanács

– Célszerű először próbaképpen egyet megsütni, és ellenőrizni, hogy megfelelő-e az olaj hőmérséklete: ha túl forró, a fánk hirtelen barnul, belül pedig nem sül meg; ha pedig hideg, akkor megszívja magát olajjal.
– Egész évben készíthető, de az újburgonya nem jó hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 361 kcal • fehérje: 8,9 gramm • zsír: 16,5 gramm • szénhidrát: 44,2 gramm • rost: 2,6 gramm • koleszterin: 154 milligramm