Sárgarépás barnarizsgolyó

Sárgarépás barnarizsgolyó
Hozzávalók:
2 csészényi puhára főtt barnarizs (lehet köles, hajdina vagy árpagyöngy – illetve ezek keveréke is), 3-4 közepes nagyságú sárgarépa, 4-5 evőkanál Graham-liszt, kb. fél kiskanál só, egy kevés őrölt gyömbér
a forgatáshoz:
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj

1. A főtt és kihűlt barnarizshez vagy más főtt gabonához, illetve ezek keverékébe reszeljük a hámozott sárgarépát. (A reszelő kis lyukú oldalán.) Megsózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, a liszttel összedolgozzuk, majd megnedvesített kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, melyek közepébe tehetünk puhára főtt egész bab vagy csicseriborsó szemet, szárzeller darabot, kicsi nyers, sült vagy füstölt tofu kockát, stb..
2. Egy kisebb lábasban vagy fazékban bő olajat forrósítunk. A zöldséges rizsgombócokat a morzsában meghempergetjük. Közepesen forró olajban 6-7 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. Szűrőbe vagy konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

Fontos!
– A receptben megadott mennyiség főtt rizsre vonatkozik, ez nyersen számítva 1 csésze (2 dl=20 dkg) rizsnek felel meg.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 388 kcal