Túrós piskótakocka

Túrós piskótakocka
Hozzávalók
a piskótához:
4 nagyobb tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál finomliszt
a túrótöltelékhez:
50 dkg tehéntúró, 1 kis üveg (3,3 dl) zsíros habtejszín, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál zselatinpor, 1 dl víz
a mázhoz:
1 evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő, 2 evőkanál keserű (cukrozatlan) kakaópor, 4 evőkanál kristálycukor, 5-6 dkg vaj, 0,5 dl víz vagy tej

1. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel fehéredésig keverjük. Ez maximális fokozaton kb. 3 perc. A fele tojáshabot rátesszük, a liszt felét rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy adjuk hozzá. Egy nagytepsit sütőpapírral kibélelünk – ennek híján kivajazzuk, belisztezzük -, a masszát egyenlő vastagságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 12 perc alatt megsütjük.
2. A mázhoz valókat kevergetve fölforraljuk, hűlni hagyjuk. A piskótát, miután a sütőpapírt lehúztuk róla, félbevágjuk. A már csak langyos csokoládémázat az egyiken elsimítjuk, dermedni hagyjuk, azután kb. 15 négyzetre vágjuk.
3. A töltelékhez a túrót szitán átpasszírozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A kétféle cukrot, a jól megmosott citrom reszelt sárga héját, a zselatint és a vizet egy kisebb lábasba töltjük, kevergetve addig melegítjük, míg a cukor is, a zselatin is föloldódik benne. A tűzről lehúzzuk, 3-4 percig hűlni hagyjuk, azután a túróhoz keverjük. A tejszínhabot beleforgatjuk. Egyenletesen a csoki nélküli piskótára kenjük. Az előre fölvágott csokoládés piskótatetőket rárakjuk, majd letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.
4. Tálaláskor az előre fölszeletelt tetők mentén fölvágjuk.

Jó tanács
– A piskótára másféle csokimáz illetve olvasztott tej- vagy étcsokoládé is kerülhet.
– A túrótölteléket citrom helyett narancshéjjal is ízesíthetjük, és kisebb darabokra vágott barackbefőttel, eperrel vagy aszalt gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk.
– Készülhet zselatin nélkül is, ilyenkor a tejszínhabra egy csomag habfixálóval “erősítsünk” rá, hogy a tölteléknek kellő tartása legyen.

15 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 269 kcal • fehérje: 8,9 gramm • zsír: 14,1 gramm • szénhidrát: 26,2 gramm • rost: 1,3 gramm • koleszterin: 87 milligramm