Egrestorta zselével – készítette Czermann János mestercukrász

Egrestorta zselével  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a krémhez:
40 dkg egres, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál méz, 1 darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 1 csomag (40 gramm) vaníliaízű pudingpor (főzni való), 4 evőkanál kristálycukor,
15 dkg vaj
a tésztához:
maréknyi tisztított pisztácia, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg finomliszt, 1 tojássárgája
a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a töltéshez és a tálaláshoz:
6 evőkanál ribiszkedzsem
a tetejére:
60 dkg egres
a zseléhez:
3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál zselatinpor
fél citrom leve
az oldalára:
2 maréknyi tisztított pisztácia

1. Az egrest megtisztítjuk, egy lábasba szórjuk, és 1 deci vizet ráöntünk. A cukorral meg a mézzel édesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk. A tűzről lehúzzuk, és letakarva megvárjuk, amíg kihűl. Utána a gyümölcsöt leszűrjük, de levét megőrizzük. 3 decinek kell lennie; ha kevesebb, vízzel
pótoljuk.
2. Ezt a főzőlevet a vaníliás pudingporral meg a cukorral simára dolgozzuk, és kevergetve fölforraljuk; ezalatt be is sűrűsödik. A tűzről levéve a puha egrest hozzáadjuk, hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, azután az egreskrémmel összedolgozzuk. A tésztához a pisztáciát durvára vágjuk.
3. Ezután a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Elfelezzük, és lisztezett gyúrólapon egyenként 18 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőlemezre téve a tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180-190 ºC; légkeveréses sütőben 165-170 ºC) kb. 20 percig sütjük.
4. Amikor a tészta kihűlt, 3 evőkanál ribiszkedzsemmel megkenve összeragasztjuk, majd egy 18 centi átmérőjű tortakarikába fektetjük. A maradék dzsemet rákenjük. A vajas egreskrémmel egyenletesen befedjük, azután letakarva, fél órára hűtőszekrénybe állítjuk, hogy megkössön. Közben a tetejére szánt egrest megtisztítjuk, és a szemeket félbevágjuk.
5. A gyümölcsöt a torta tetejére rakosgatjuk úgy, hogy a szemek kissé takarják egymást, majd újabb fél órára behűtjük, hogy a zselé majd jobban megkössön rajta. Utóbbihoz 3 deci vizet a cukorral meg a zselatinporral kevergetve fölforralunk, és a citrom levével ízesítjük.
Kissé hűlni hagyjuk, a tortára öntjük, és amíg megkocsonyásodik, behűtjük.
6. Végül a tortát forró vízbe mártott késsel körbevágjuk a tortakarika mentén, így az könnyen leemelhető róla. A pisztáciát durvára vágjuk, és a torta oldalát ezzel beszórjuk. Tálaláskor szintén forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és gyümölcsízzel tálaljuk.

12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + többszöri dermesztés
Egy szelet: 507 kcal • fehérje: 4,6 gramm • zsír: 25,9 gramm • szénhidrát: 63,3 gramm • rost: 3,8 gramm • koleszterin: 83 milligramm