Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, késhegynyi őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojássárgája
a töltelékhez:
1,3 kg zamatos alma, 25 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, 2 csomag (2×40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 2 dl hideg víz
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
70 dkg zamatos alma, fél citrom leve, 2 csomag vaníliás cukor
1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal összeforgatjuk. A vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény, jól kezelhető tészta lesz belőle. Egy 30 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kikenünk, és a tésztával kibéleljük
2. Az összes almát meghámozzuk, kicsumázzuk. A töltelékhez valót mennyiséget nagy lyukú reszelőn lereszelünk, egy lábasba rakjuk. A cukorral ízesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, a mazsolával gazdagítjuk. Kevergetve kb. 10 perc alatt jó puhára főzzük. A pudingport 2 deci hideg vízben simára keverjük, az almára öntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük. Jó sűrű, de azért kenhető massza lesz belőle, amit a tésztán elsimítunk.
3. A maradék hámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és a torta tetejét szépen kirakjuk vele. A citromlével meglocsoljuk, a vaníliás cukorral meghintjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lángal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 35 percig sütjük. Csak azután szeleteljük föl, hogy kihűlt.
Jó tanács
– Kb.10 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a tetejére vékony lapocskákra vágott mandulát is szórhatunk.
12 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 407 kcal