Diótorta TT (azaz tejszínhabbal és tojáslikőrrel)

Diótorta TT (azaz tejszínhabbal és tojáslikőrrel)
Hozzávalók
a tésztához:
5 tojás, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál rum, 20 dkg darált dió, fél csomag sütőpor, 10 dkg étcsokoládé
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt (lisztérzékenyek sütőpapíron süssék)
a tetejére:
4 dl habtejszín, 3 evőkanál kristálycukor, 2 csomag habfixáló, 0,5 dl tojáslikőr

1. A tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Az olvasztott vajat (margarint) meg a rumot is beledolgozzuk.
2. Ezután a darált diót, a sütőport és a reszelt csokoládét hozzáadjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk, majd a masszát egy 24 centi átmérőjű, kikent, belisztezett tortaformába simítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
4. A torta tetejére való tejszínt kemény habbá verjük, a végefelé a cukrot meg a habfixálót is beledolgozzuk. Egyharmadát csillagcsöves habzsákba töltjük, a többit a kihűlt tészta tetejére kenjük.
5. A zsákba töltöttet a torta szélén, mint egy bástyát felnyomjuk. A tojáslikőrt a torta közepén elkenegetjük, végül a tortát hűtőszekrényben dermesztjük egy éjjelen át. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Jó tanács
– Ha gyerekek is esznek a tortából, tojáslikőr helyett a tetejére szörpöt is tölthetünk.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy szelet: 298 kcal