Dávid-torta – készítette Czermann János mestercukrász

Dávid-torta
Dávid-torta 1.
Dávid-torta 2.
Dávid-torta   3.

Hozzávalók
a piskótához:
5 tojás, 10 dkg kristálycukor, 8 dkg finomliszt, 6 dkg darált mák, 6 dkg darált dió
a linzeralaphoz:
6 dkg vaj, 9 dkg finomliszt, 3 dkg porcukor, fél narancs cukorszirupban megfőzött héja
a krémhez:
2 közepes narancs, 4,5 dl tej, 12 dkg kristálycukor, 1,5 csomag (60 gramm) vanília ízű pudingpor (főzni való), 20 dkg vaj, 10 dkg darált mák, 10 dkg darált dió
a töltelékhez:
6 dl habtejszín, 8 lap zselatin, 1 evőkanál gyümölcsíz
a díszítéshez:
8 dkg csokoládéforgács

1. A piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Miközben a két masszát összeforgatjuk, a lisztet is beleszitáljuk. Ezután kétfelé osztjuk, az egyikbe a darált mák, a másikba a darált dió kerül. Zsírpapírral bélelt, nagy tepsi egyik felére a diós, másik felére a mákos piskótamasszát kenjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 15-18 percig sütjük.
2. Ezalatt elkészítjük a linzertésztát: a vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral meg az apróra vágott narancshéjjal tésztává gyúrjuk. Sütőlapon akkorára nyújtjuk, mint a tortához használt forma teteje. Közepes lánggal kb. 12 percig sütjük.
3. A narancsokat meghámozzuk, a gerezdekről még a vékony hártyát is lefejtjük, és a gyümölcshúst apróra vágjuk. A tejet a cukorral fölforraljuk. Amikor langyosra hűlt, egy decinyit kiveszünk belőle, és a pudingporral simára keverjük. Először egy kevés forró tejjel eldolgozzuk, majd a maradék tejhez öntjük, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. A tűzről lehúzva három részre osztjuk. Az elsőbe még forrón 7 deka vajat és a darált mákot, a másodikba a darált diót és ugyancsak 7 deka vajat keverünk. A harmadikba a narancshús kerül. Ebből bő 2 evőkanálnyit kiveszünk, a maradék (6 deka) vajjal összekeverjük, és félretesszük a torta díszítésére.
4. A diós meg a mákos piskótát hosszában 4-4 csíkra vágjuk. A diós lapot a diótöltelékkel, a mákosat a máktöl-telékkel kenjük meg, majd kettesével egymásra fektetjük. Hűtőszekrényben fél órán át dermesztjük, hogy szeletelni tudjuk. Közben egy gömbölyű aljú tálat vagy kis habüstöt papírral kibélelünk.
5. A töltött piskótából először kb. 3 milliméter vastag szeleteket vágunk, és egy csíkban a tál alját meg az oldalát is kibéleljük vele. Ehhez majdnem 1-1 teljes rúd piskóta kell, de csak annyit szeleteljünk föl, amennyit el is használunk, mert a többi kb. 2 x 2 centis kockákra vágva a torta töltéséhez kell. Amíg a töltelék készül, mindent a hűtőszekrénybe rakunk.
6. A tejszínből kemény habot verünk, és a vaj nélküli narancsos krémet belekeverjük. A zselatinlapokat egy lábasban hideg vízbe áztatjuk. Fontos, hogy a lapokat egyesével rakjuk a vízbe, mert így oldódnak a legjobban. Amikor a zselatin meglágyult, a vizet leöntjük róla, és kissé kinyomkodjuk. Utána kis lángon, kevergetve feloldjuk. Először egy kevés tejszínhabbal simára dolgozzuk, majd a többi tejszínhabba forgatjuk. A kibélelt tálat a narancsos tejszínhabbal és a töltött piskótakockákkal rétegezve megtöltjük. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a zselatinos hab megkössön. Az omlós tésztát megkenjük a gyümölcsízzel, és a tortára borítjuk, sőt kissé rá is nyomkodjuk.
7. Hűtőszekrényben legalább 3 órát dermesztjük, az-
után tálra borítjuk. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és a félretett vajas narancskrémmel megkenjük, a csokoládéforgáccsal egyenletesen megszórjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Jó tanács
– Ha egy napig állni hagyjuk, jobban összeérnek az ízek, és még finomabb lesz.
– A bevonathoz a csokoládéforgácsot helyettesíthetjük vágott mandulával, durvára darált dióval.
– Akinek nincs habüstje, egy nagy püspökkenyérformába is belerakhatja a hozzávalókat.

10 nagy szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 841 kcal