Citromtorta

Citromtorta
Hozzávalók:
egy kész, kerek piskótatortalap (receptjét lásd külön), 1 citrom
a krémhez:
3 citrom, 50 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
a torta oldalára:
10 dkg darált háztartási keksz
a díszítéshez:
habtejszín és citrom

1. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és a citrom kifacsart levével meglocsoljuk.
2. A krémhez az egyik jól megmosott citrom héját lereszeljük, az összesnek a levét kifacsarjuk. Mindezeket a porcukorral addig keverjük, míg az fel nem oldódik benne. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a citromos cukrot. Fontos, hogy mindig jól keverjük ki, nehogy kicsapódjon.
3. A tortalapokat ezzel a citromos krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Hűtőszekrényben fél órán át dermesztjük, majd az oldalát a darált keksszel beszórjuk, egy kicsit rá is nyomkodjuk.
4. Rövid időre ismét behűtjük, végül tálaláskor kemény habbá vert tejszínnel és citromszeletekkel – még jobb, ha ezek hámozottak-, díszítjük.

Jó tanács
– Előfordulhat, hogy a margarin a krémben kicsapódik. Ilyenkor két dolgot tehetünk: elektromos habverővel simára keverjük, ha ez nem megy, vízgőzre állítjuk, és megvárjuk amíg a margarin fölolvad benne. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, közben többször kikeverjük. Ha hűtőbe tesszük dermedni, azután könnyen krémesre keverhető.

12 szelet
Elkészítési idő: 40 perc + dermesztés
Egy szelet: 488 kcal