Piruló galóca (Amanita rubescens)

Piruló galóca (Amanita rubescens)
Kalapja:
5-20 (30) centi átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik;halványvöröses, vörösessárgás, vörösesbarnás, varszerű, fehéres, sárgás, később rózsásbarnás pettyekkel díszített; bőre könnyel lehúzható lemezei sűrűn és szabadon állók, szélesek, eleinte fehérek, vörösen foltosodók.
Tönkje:
6-15 (30) centi hosszú, 1-3 centi vastag, fehéres, vörösödő, bocskora nincs, a gumószerűen megvastagodott töve övszerűen rücskös felületű. Lelógó fehér, bordás gallérja van. Húsa: puha, fehér, a tönk tövében és a rágásnyomokban vörösödő, szagtalan, fiatalon édeskés ízű, később kissé kaparó.
Előfordulása:
májustól októberig, lomb- és fenyőerdőkben növő, gyakori faj.
Megjegyzés:
feltételesen ehető, nyersen mérgező, ráadásul összetéveszthető a mérgező párducgalócával.
Vigyázat, nem veszélytelen! A galóca kifejezés sokakban a leggyilkosabb gombafaj képzetét kelti, pedig ez az általánosítás hamis. A galócák családjából sok faj ehető, sőt, számomra az egyetlen nyersen ehető gomba is e család sarja, a császárgalóca. Ellenben a susulykák mind mérgezőek, és az ártatlannak hangzó csiperkék közt is találni mérgezőt! De nincs mit tenni, a gyilkos galóca mégis csak a leggyilkosabb, s ezt hallomásból mindenki tudja! A piruló galóca is e hírhedt nemzetség tagja. Színét, gyakoriságát és ízét tekintve is az egyik legnagyobb kedvencem. Miután félnek tőle, így ritkán háborgatott, nem igen szedett „jóbarát”. De a félelem nem alaptalan, hisz fiatal korában összetéveszthető a halálosan mérgező párducgalócával! Állandó intelmünk tehát sokszorosan megszívlelendő: a zsákmányt gombaszakértővel kell bevizsgáltatni!
Kelet-Európápan, főként Oroszországban nagy népszerűségnek örvend. Termőhelye a mesésen finom császárgalócáéhoz hasonlatos, de tőle eltérően fenyőfák közelében is rálelhetünk. Nálunk például a Börzsönyben találni sokat belőle. Jól tűri a szárazságot, de sajnos hamar ellephetik az élősködők: ha egy példányt félbevágunk, és apró fekete pöttyöket látunk benne, az már erre utal.
Fontos megemlíteni, hogy felhasználás előtt a kalapjáról a bőrt le kell húzni (meg kell hámozni), majd a minimum 15-20 percig kell sütni vagy főzni, azaz hőkezelni. Ezek elmulasztása esetén akár mérgezést is okozhat. Ugyanezen oknál fogva ha levest főzünk belőle, akkor a gombát 2-3 percig forrázzuk, majd ezt a főzőlevet kiöntjük!