Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae)

Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae)
Nemcsak a neve, hanem a formája is különleges. Tapintásra puha, akár egy hártya, mivel belseje zselés, kocsonyás érzetű. Alakja egy fülkagylóra hasonlít. Nevét a Bibliából is jól ismert Iskarióti Júdásról kapta, aki egy bodzafára akasztotta föl magát. Ha a gombát leszedtük, győződjünk meg róla, hogy nincs e rajta fanyesedék (ez vágás közben előfordulhat), amit ecsettel könnyen eltávolíthatunk róla. Ezt a gombát remekül lehet szárítani. Ha száraz időben kemény vagy fagyott állapotban leszedjük, nincs vele sok teendő, sokáig eláll. De ha friss példányokat szedünk, egy selyempapírra szétterítve tegyük a lakásunkba szobameleg helyre, ahol 5-6 nap alatt megszárad. Tiszta üvegekbe téve egy évig is megmarad. A szárított gomba visszanyeri eredeti alakját, ha felhasználás előtt langyos vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetve, vaj és olívaolaj keverékében azután megsüthetjük, ám arra kell figyelni, hogy rengeteg vizet szívott magába, és sütés közben hajlamos „felrobbani”, így vigyázni kell, hogy senki se sérüljön meg. Aki ettől tart, legjobb, ha áztatás után zöldség- vagy húslevesben főzi meg a gombát, és így keveri az ételébe.
Termőteste:
a bazidiumos gombák egyik alacsonyabb rendű sorozatához tartozó gomba. 2-6 centi átmérőjű, először gömbölyded, majd csésze, fül vagy kagyló formájú, összenövéskor lebenyszerű, olykor teljesen féloldalas, esetleg az aljzaton szétterülő. Színe kívül világosabb, áttetsző vörösbarna., sárgásbarna, végül azonban megfeketedő, belül kezdettől is sötétebb, szürkésbarna, gesztenyebarna. Rugalmas kocsonyás, külső felszínén bársonyos tapintású.
Termőrétege:
a termőtest belső oldalán található.
Húsa:
vékony, kocsonyaszerű, porcos állagú; barna, sötétbarna színű, szagtalan, nincs különösebb íze.
Előfordulása:
áprilistól októberig, lombos fák (elsősorban fekete bodza) elhalt ágain, csoportosan növő, gyakori faj.
Étkezési értéke:
ehető, enyhe, nem különösebben karakteres ízű. Remekül szárítható, áztatással jól megszívja magát, újra rugalmassá válik.
Megjegyzés:
összetéveszthető a talajon növő, ehető barna csészegombával. A Távol-Keleten termesztik, nagyon kedvelik. Véralvadásgátló hatása miatt a gyógyászatban is felhasználják.
Fontos: a maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!