Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott darálni való szarvas-, őz- vagy vaddisznóhús – lehet vegyesen is (fagyasztott is jó), 10 dkg füstölt szalonna, 1 babérlevél, 3 szem borókabogyó, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 1 kiskanál mustár, 1 púpozott kiskanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és majoránna, 4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
6-7 evőkanál olaj
a mártáshoz:
40 dkg csipkebogyólekvár, 1 dl vörösbor
1. A húst ha fagyasztott fölengedjük, majd miután az esetlegesen rajta maradt hártyákat lefejtettük róla, ledaráljuk. A szalonnával, a babérlevéllel, a borókával, a lehéjazott vöröshagymával és a fokhagymával ismét ledaráljuk.
2. A hideg vízbe áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, a mustárral, a sóval, a borssal és a majoránnával összedolgoz-zuk. A masszából nedves kézzel 12, egyenként féltenyérnyi húspogácsát formálunk, a zsemlemorzsában megforgatjuk.
3. Közepesen forró olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk. A mártáshoz valókat kevergetve fölforraljuk, és tálaláskor a vagdaltakat körülöntjük vele.
4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 846 kcal • fehérje: 34,3 gramm • zsír: 38,2 gramm •
szénhidrát: 91,1 gramm • rost: 0,4 gramm • koleszterin: 140 milligramm