Savanyú vetrece

Savanyú vetrece
Hozzávalók:
a vetrecéhez: 60 dkg marhacomb vagy -lapocka, de lábszár vagy nyers marhanyelv is lehet, 6 dkg füstölt szalonna, 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika, kb. 1 kiskanál só, 1 babérlevél, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál mustár, fél citrom

1. A húst rostjaira merőlegesen kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastagságban csíkokra vágjuk. A szalonnát ennél jóval vékonyabb csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
2. Az olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a szalonnát rádobjuk (bőre is belemehet), és zsírját kiolvasztjuk. Ekkor szórjuk bele a vöröshagymát, és kb. 2 perc alatt üvegesre sütjük. A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, közben a zúzott fokhagymával ízesítjük.
3. A tűzről lehúzva a pirospaprikával színezzük, megsózzuk, 2,5 deci vizet öntünk alá. A babérlevelet beledobjuk, megborsozzuk, a bor felével ízesítjük, és kis lángon, lefödve bő 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elpárolgó levét folyamatosan vízzel pótoljuk.
4. A tejfölt a maradék borral és a liszttel simára keverjük, egy keveset a hús párolólevéből belemerünk, majd a vetrecéhez öntjük. 1-2 percig forraljuk, ezalatt leve mártásszerűen besűrűsödik. Végül a mustárral, a citrom kifacsart levével – esetleg reszelt héjával is – kellemesen pikánsra ízesítjük.
5. Eredetileg puliszkával fogyasztják, de párolt rizs, burgonyakrokett vagy burgonyanudli is illik hozzá köretnek.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (köret nélkül): 667 kcal